Rode bieten zuurdesem zit vol vitaminen en mineralen die helpen om het lichaam te versterken, vooral in de herfst. Wat zijn de voordelen van het drinken van ingemaakt rode bietensap en wie zou er naar moeten grijpen?
De koning van gezondheid en rode kleur – rode biet (snijbiet). Wat bevat deze groente?
We weten dat rode bieten al in de 16e eeuw in Slowakije voorkwamen. De eerste gekweekte groenten werden voornamelijk gebruikt als bladgroenten (zogenaamde bladbieten) en de wortel speelde toen nog niet zo’n belangrijke rol. Na verloop van tijd begonnen de mensen echter ook de knollen te waarderen en te gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld om zuurdesem te maken voor rode borsjt.
Het duurde niet lang voordat mensen zich realiseerden dat rode bieten niet alleen lekker zijn, maar ook goed voor de gezondheid. Ze bevatten vitamine C, foliumzuur, vitamine B6, A en K, ijzer, kalium, magnesium, calcium en fosfor. Ze bevatten ook vezels en antioxidanten zoals betalaïne en betanine, evenals nitraten en waardevolle flavonoïden.
Rode bieten zuurdesem en zijn kracht. Je darmen en immuniteit zullen er alleen maar van profiteren
Naast de vitaminen, mineralen en chemicaliën die we al hebben genoemd, bevat rode bieten zuurdesem ook probiotica, dat wil zeggen nuttige bacteriën die de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. Bovendien helpen probiotica om de goede bacteriën in de darmen gezond te houden, wat geweldig is voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Regelmatig zuurdesem drinken kan spijsverteringsproblemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel helpen voorkomen. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C en probiotica helpt zuurdesem ons lichaam infecties te bestrijden en sterk te blijven.
Het is ook al lang bekend dat een gezonde darm belangrijk is voor de algehele gezondheid. Er wordt aangenomen dat ze ongeveer 70-80% van het immuunsysteem huisvesten. De darmen en hun microflora (microbioom) zijn echt belangrijk voor het behoud van de gezondheid en de verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers.
Als het over het immuunsysteem gaat, is het moeilijk om niet na te denken over hoe we ons lichaam kunnen voorbereiden op de herfst en winter, wanneer onze immuniteit vaak het laagst is. Verkoudheid, griep en spijsverteringsproblemen komen dan vaker voor.
Daarom kan het een goed idee zijn om zuurdesem van rode biet te eten, dat probiotica bevat die de goede werking van het microbioom ondersteunen, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op het hele immuunsysteem.