Deze ‘wonderbaarlijke’ tip om avocado’s te bewaren is volgens experts eigenlijk ‘heel gevaarlijk’.

Deze kooktip, gepopulariseerd via een virale video op TikTok, belooft je te helpen je avocado’s beter te bewaren… Artsen hebben snel gereageerd en gewaarschuwd dat deze praktijk gevaarlijk is en schadelijk voor de gezondheid.

Avocado’s zijn erg populair, vooral bij veganisten, maar ook bij fans van poke bowls, avocado toast, maki’s en eenvoudige salades. Ze hebben een reputatie als gezonde ‘superfood’ met een hoog voedingsgehalte. Helaas heeft deze vrucht één nadeel: hij is niet goed houdbaar als hij eenmaal geopend is, want hij wordt snel zwart, wat hem veel minder smakelijk maakt. Het web staat vol met tips over hoe je dit ongemak kunt vermijden en hoe je je avocado het beste kunt bewaren.

De nieuwste tip doet veel stof opwaaien op het TikTok-netwerk, waar hij razendsnel circuleert. En met reden: het enige wat je nodig hebt is een beetje water… Volgens deze ‘wonderbaarlijke’ tip hoef je alleen maar een halve gesneden avocado. Inclusief schil, in water te dompelen om hem tot twee of drie dagen vers te houden. Het bewijs, volgens de fans, is dat de vrucht zijn mooie groene kleur behoudt.

Listeria aanwezig op de schil van veel avocado’s

Dit was alles wat nodig was om een aantal experts en artsen te waarschuwen, zoals professor Sven-David Müller geïnterviewd door de Duitse website Fitbook. Het probleem ligt in de bacteriën op de schil van de avocado. Die het water besmetten en in het vruchtvlees terechtkomen: ‘Het is echt een van de domste ideeën! Dit avocadobad zou een uitstekende manier zijn om bacteriën zoals Listeria te verspreiden. Dat zich, zoals we weten, heel snel ontwikkelt in water.

Lees ook  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het nu de beste tijd om fruit te eten.

Deze ziekteverwekkers komen al in contact met het vruchtvlees wanneer de avocado wordt gesneden of geschild. Besmetting met Listeria (bekend als listeriose) kan diarree, koorts en spierpijn veroorzaken en kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.
En probeer er niet aan te ontsnappen door je geweekte avocadohelft in de koelkast te leggen. Dit zal niets doen om de verspreiding van Listeria te stoppen, die al aanwezig is op de schil van veel avocado’s die elk jaar worden gegeten. In 2018 toonde een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd door de Food and Drug Administration, aan dat bijna een vijfde van de avocado’s listeria op de schil bevatte (17% precies van de meer dan 1600 avocado’s die voor het onderzoek werden geanalyseerd).

Lees ook  Krokant bladerdeeg gevuld met bosvruchten - een familierecept

Vergeet een halve avocado op je bord, of spoel hem eerst weg!

Er is dus één advies dat je niet moet negeren: voordat je een avocado opent en opeet. Moet je hem eerst onder water leggen voordat je hem schilt. Als de schil verwijderd is, gooi je hem weg en maak je je handen en snijplank schoon. Het is ook een goed idee om zelfs het geschilde fruit te wassen voordat je het eet.
Tot slot, als je je avocado die al is geopend maar niet in zijn geheel is opgegeten echt wilt bewaren. Is er een gezondere methode dan die op TikTok circuleert: besprenkel hem met citroensap voordat je hem in een luchtdicht blik in de koelkast legt. Op deze manier kan je avocado nog een dag of twee worden bewaard en bijvoorbeeld worden gegeten om een uitstekende guacamole te maken! Onthoud tot slot dat als je avocado een paar minuten of uren open heeft gelegen en al donkerder is geworden door oxidatie. Hij nog steeds perfect eetbaar is. Het ziet er alleen iets minder smakelijk uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *