Wanneer en hoe vaak moet de schoorsteen worden schoongemaakt? Veel mensen doen het te onregelmatig. In de voorschriften staat duidelijk

Schoorsteenreiniging is een uiterst belangrijke procedure, maar veel mensen verwaarlozen deze plicht. Het gaat niet alleen om het naleven van de wet, maar ook om onze veiligheid. Dus hoe vaak moeten we het doen en wat zijn precies de risico’s van nalatigheid?

Elke eigenaar of beheerder van een gebouw heeft de plicht om de schoorsteen in goede staat van onderhoud te houden. De aanverwante kwesties worden geregeld door Wet nr. 314/2001 Coll. inzake brandbeveiliging. Wat leren we precies uit dit document?

Hoe vaak moet de schoorsteen worden schoongemaakt? De voorschriften geven specifieke tijden, maar er moet met verschillende factoren rekening worden gehouden

Het reinigen van de schoorsteen van onder en boven moet regelmatig gebeuren, maar de frequentie hangt af van de brandstof die wordt gebruikt en het type schoorsteen dat we hebben.

  • “De regels zijn duidelijk, als je apparaten met een warmtevermogen tot 50kW hebt aangesloten op je schoorsteenkanaal, wat bij de meeste huizen en flats het geval is, en je verwarmt met vaste of vloeibare brandstof, dan is elke vier maanden een professionele inspectie en reiniging vereist. Schoorstenen zonder voering waarop gasgestookte apparaten zijn aangesloten, moeten iets minder vaak, namelijk om de zes maanden, worden geïnspecteerd. Met een voering slechts één keer per jaar. Miroslav Ledecký, voorzitter van de Kamer van Schoorsteenvegers, vertelde tvnoviny.

Hieruit volgt dat tijdens een strenge winter, wanneer je in oktober begint met verwarmen en in maart klaar bent, het nodig is om de schoorsteenveger twee keer te bellen.

  • “Anders bestaat het risico dat er een ongeluk gebeurt, dat je doorbrandt, en omdat je een certificaat van de schoorsteenveger hebt dat ouder is dan het decreet voorschrijft, zal de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoeden,” aldus de verzekering. stelt Ledecky.

Bovendien kun je een boete krijgen of, in het ergste geval, strafrechtelijke vervolging.

Lees ook  Het is de beste manier om van mos op je terras of oprit af te komen. Het duurt maar 15 minuten!

Voor wie geldt dit

Veel eigenaren van apparaten en schoorstenen denken dat de wijziging geen betrekking op hen heeft. De waarheid is dat elke schoorsteen die is aangesloten op een open haard, oven of condensatieketel moet worden geïnspecteerd.

  • “Het geldt niet alleen voor bewoners van huizen, maar ook voor bewoners van flats. Het is gewoon een verplichting voor elke eigenaar van een gebouw met een schoorsteen,” aldus de directeur. waarschuwt de voorzitter van de Kamer van Schoorsteenvegers.

Wat het eigenlijke schoonmaken betreft, daar kunnen we zelf voor zorgen. Het beste is om dit voor en na het stookseizoen te doen. Aan de andere kant is het het overwegen waard of het voordeliger is om gebruik te maken van de diensten van een professional.

  • “Het komt voor dat de eigenaar een roestvrijstalen voering in de schoorsteen heeft en deze schoonmaakt met een staalborstel. Het roestvrij staal krijgt krassen, begint te roesten en is slecht. Na ongeveer drie jaar roest de voering door en werkt niet meer, dus moet hij hem vervangen.” zegt Miroslav Ledecký, voorzitter van de Kamer van Schoorsteenvegers.

Zelf reinigen is echter geen vervanging voor professioneel reinigen. Dit wordt niet alleen vereist door de schoorsteen zelf, maar ook door de wet en de verzekeringsmaatschappij.

Lees ook  Ik zal je een geheimpje verklappen: zo maak je vloeren schoon. Je hoeft maar één product aan het water toe te voegen.

Hoeveel kost schoorsteenreiniging in 2024? Het is het niet waard om op deze kosten te besparen

Schoorsteenreiniging is niet de gemakkelijkste procedure en vereist enige kennis en vaardigheden. Bovendien heb je er de juiste apparatuur voor nodig. Beide factoren betekenen dat het handiger (en efficiënter) kan zijn om gewoon een schoorsteenveger in te huren. De kosten van zo’n dienst variëren van 20 tot 50 euro. In Bratislava zijn de prijzen heel anders dan in Orava.

Het tarief is inclusief een schoorsteeninspectie en -reiniging. De uiteindelijke prijs wordt onder andere beïnvloed door het type gebouw, het type rookkanaal en de toegang tot de schoorsteen, en de moeilijkheidsgraad van het werk. Niettemin geeft de service ons de garantie dat de reiniging correct is uitgevoerd. Vergeet niet dat roet dat zich ophoopt op de schoorsteen zeer ontvlambaar is en brandgevaar oplevert. De schoorsteen zelf kan beschadigd raken, wat vaak leidt tot dure reparaties. Deze situatie is ook schadelijk voor onze gezondheid, omdat brandend roet koolmonoxide of andere gevaarlijke verbrandingsproducten in de kamer kan doen ontsnappen.

Het huidige elektronische tijdperk is in het voordeel van huiseigenaren; contactpersonen voor schoorsteenvegers zijn algemeen beschikbaar op internet. Je kunt ze ook vinden op de website van de Slowaakse Kamer van Schoorsteenvegers (www.kks-sr.sk), evenals gedetailleerde informatie over het beroep en hun werk.

Hoe maak je een schoorsteen schoon? Verzamel deze schillen en verbrand ze. Je hoeft niet naar het dak te gaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *