Recordhoogte Energieprijzen: Huishoudens met Dynamisch Contract Betalen vanavond €1,21 per kWh – Vandaag zijn de stroomprijzen de hoogte ingeschoten, mede door ongunstig weer en onderhoud aan gascentrales. Mensen met een dynamisch energiecontract worden geconfronteerd met tarieven die vier keer zo hoog zijn als normaal. Tussen 17:00 en 18:00 uur betalen zij maar liefst €1,21 per kilowattuur.
Gemiddeld ligt de stroomprijs vandaag rond de 59 eurocent, ter vergelijking: het prijsplafond dat werd ingesteld tijdens de gascrisis lag op 40 cent en nieuwe vaste contracten worden aangeboden rond de 27 cent.
Weinig Opbrengst uit Duurzame Energiebronnen
De oorzaak van deze prijspiek is eenvoudig te zien bij het kijken naar buiten: het is bewolkt en er is weinig wind. Dit resulteert in een minimale output van zonnepanelen en windmolens. Gas- en kolencentrales moeten nu bijspringen om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen, terwijl een aantal gascentrales buiten werking is voor onderhoud.
Volgens Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, draaien alleen de centrales die op dit moment operationeel zijn. “Deze centrales kunnen een aanzienlijke winst maken, maar de prijs blijft stijgen,” merkt hij op. Het is essentieel dat de vraag naar energie afneemt. “Als de prijzen hoog genoeg zijn, zullen zowel consumenten als bedrijven hun verbruik kunnen verlagen.”
Bedrijven en Prijspieken
De meeste bedrijven kopen hun stroom van tevoren in en ondervinden dus weinig van de stijging. Maar Visser wijst erop dat bedrijven die hun energie al hebben ingekocht, deze kunnen doorverkopen aan het net. Gezien de huidige prijzen kan dat lucratiever zijn dan hun gebruikelijke productie.
Dynamische Contracten en Voorzorgsmaatregelen
Ongeveer 370.000 huishoudens met een dynamisch energiecontract krijgen deze hoge tarieven direct te voelen. Deze contracten passen de stroom- en gasprijzen elk uur aan, en consumenten ontvangen de prijzen voor de volgende dag een dag van tevoren, zodat ze hun verbruik kunnen plannen. Voor degenen met zo’n contract is het raadzaam om de elektrische auto later op te laden en de wasmachine vandaag niet aan te zetten. Pas na 22:00 uur zakt de prijs weer naar een ‘normaal’ niveau van ongeveer 30 cent per kilowattuur.
Toekomstige Prijspieken Verwacht
Visser waarschuwt dat dit soort prijspieken vaker kunnen voorkomen, afhankelijk van de elektriciteitsvraag en beschikbare back-upcapaciteit. Met de sluiting van kolencentrales in Nederland en een toenemende vraag naar elektriciteit groeit de kans op dergelijke situaties. In omringende landen zijn er steunmaatregelen getroffen voor back-upcentrales, maar voor Nederland is dat momenteel niet nodig, aldus minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei aan de Tweede Kamer.