Ben je net terug van boodschappen doen en heb je er een gewoonte van gemaakt om je groenten en fruit van tevoren af te spoelen? Hoewel het een goede gewoonte is, zullen we je vertellen of snel afspoelen met water echt effectief is!
Geconfronteerd met een groeiende bezorgdheid over de pesticiden die aanwezig zijn op onze groenten en fruit, nemen veel consumenten wasgewoonten aan om de risico’s te beperken. Een simpele spoeling van 30 seconden onder water wordt vaak als voldoende gezien om chemische resten te verwijderen.
Maar is deze methode echt effectief? In een context waar voedselveiligheid een prioriteit is, is het essentieel om te begrijpen wat er werkelijk komt kijken bij het wassen van onze verse producten.
Volgens een onderzoek van Générations Futures van 22 februari 2024 zijn de 5 meest vervuilde niet-biologische vruchten kersen (93,8% van de monsters met ten minste één gekwantificeerd residu van bestrijdingsmiddelen), grapefruit (91,1%), nectarines en perziken (90,2%), druiven (88,3%) en tot slot clementines en mandarijnen (87,2%).
Het groentepodium omvat knolselderij (78,3% van de monsters met minstens één gekwantificeerd residu van bestrijdingsmiddelen), meloen (69%), andijvie (67,7%), verse kruiden (67,3%) en pastinaken (61,1%).
Deze chemische stoffen, die vaak in ons voedsel worden aangetroffen, moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Ze brengen aanzienlijke gevaren met zich mee, zoals de ontwikkeling van kanker of hormonale verstoring. De verontreiniging varieert echter: sommige groenten en fruit bevatten hoge concentraties, terwijl andere maar heel weinig bevatten. Naast het kiezen voorbiologische producten, die minder worden blootgesteld aan pesticiden en de risico’s beperken, zijn er een paar natuurlijke methoden om van deze stoffen af te komen. Wij leggen het uit!
Is groente en fruit wassen zonder pesticiden een veilige optie?
Wassen of schillen? Dat is de vraag als het gaat om het verwijderen van pesticiden. Gewoon 30 seconden onder water afspoelen is niet altijd genoeg. Soms blijven de chemicaliën gewoon plakken.
Baden met azijn of bicarbonaat, in combinatie met goed schrobben, helpen om een deel van de resten te verwijderen. Voor fruit en groenten die zwaar belast zijn met pesticiden, is de meest effectieve oplossing om de schil te verwijderen en ze te schillen.
De juiste reflexen om jezelf te beschermen tegen de risico’s van pesticiden
Pas op, sommige pesticiden zitten diep verborgen, zoals in appels of sinaasappels, en dringen het vruchtvlees binnen achter de schil.
Heb je wat pit nodig? Als je budget het toelaat, kies dan voor biologisch citrusfruit. In de biologische landbouw wordt het gebruik van pesticiden drastisch verminderd en dat zie je terug op ons bord: meer dan 85% van de biologische groenten en fruit vertonen geen sporen van gevaarlijke residuen.
Er bestaat echter niet zoiets als nul risico. Biologische gewassen kunnen nog steeds aangetast worden door oude pesticiden, die nu verboden zijn maar nog steeds in de bodem aanwezig zijn, of door kruisbesmetting met naburige velden.
Labels “ vrij van pesticiden ” bieden een extra garantie voor wie zijn blootstelling tot een minimum wil beperken.