Veel mensen hebben de gewoonte om voortdurend hun handen te wassen, hetzij wanneer ze thuiskomen, na het koken of voor het eten. In dit verband beweert de psychologie dat deze gewoonte verschillende aspecten kan onthullen over de persoon die het doet.
Hoewel deze gewoonte onbeduidend lijkt, geloven deskundigen dat het verschillende factoren onthult, waaronder:
- Gegeneraliseerde angst: Angst kan zich op verschillende manieren uiten, en handen wassen kan een manier zijn om die angst te kanaliseren. Door deze herhaalde handeling uit te voeren, zoekt de persoon een gevoel van controle in een omgeving die hij als onzeker of bedreigend ervaart.
- Ervaringen uit het verleden: Traumatische ervaringen in verband met hygiëne of ziekte kunnen een buitensporige angst voor besmetting veroorzaken en leiden tot dwangmatig gedrag zoals handen wassen.
- Extreem perfectionisme: Het constante streven naar perfectie kan leiden tot een buitensporige preoccupatie met reinheid en hygiëne. Perfectionisten kunnen de behoefte voelen om hun handen herhaaldelijk te wassen om een ideale staat van reinheid te bereiken.
- Laag gevoel van eigenwaarde: Handen wassen kan een manier zijn om sociale goedkeuring te krijgen of om zich schoner en zuiverder te voelen, wat weer verband kan houden met een laag gevoel van eigenwaarde.
- Aangeleerde gewoonten: In sommige gevallen kan overmatig handen wassen een gewoonte zijn die tijdens de kindertijd of adolescentie is aangeleerd, door observatie van anderen of culturele boodschappen die het belang van hygiëne benadrukken.
Wanneer moeten handen gewassen worden?
- Voor, tijdens en na het bereiden van voedsel.
- Voor het eten.
- Wanneer u thuiskomt na buiten te zijn geweest.
- Voor en na het verzorgen van een zieke of het behandelen van verwondingen.
- Na gebruik van het toilet.
- Na het verschonen van luiers of het ontsmetten van een kind dat naar het toilet is geweest.
- Na het afvegen van de neus, hoesten of niezen.
- Na het werken in ruimtes zoals tuinen, na het aanraken van afval of dieren.
- Als uw handen zichtbaar vuil of vettig zijn.
Hoe wast u uw handen op de juiste manier?
Het advies is om uw handen nat te maken en ze samen te wrijven om schuim te creëren met de zeep, gedurende minstens 20 seconden. Het is belangrijk om dit aan beide kanten te doen , tussen de vingers en onder de nagels. Na het afspoelen is afdrogen ook belangrijk, omdat het aanraken van oppervlakken met natte handen de verspreiding van ziektekiemen bevordert.
Als u geen zeep en kraan in de buurt hebt, is een handontsmettingsmiddel op alcoholbasis aan te raden. Deze zijn effectief tegen een groot aantal bacteriën en virussen die veel maag-, darm- en luchtweginfecties kunnen veroorzaken.