Aardappels koken zou zo makkelijk moeten zijn, maar soms gaat het bij iedereen mis. Ze vallen uit elkaar, worden donkerder en zien er veel minder smakelijk uit. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit te voorkomen. Voeg gewoon een beetje citroensap toe aan de pan met aardappelen.
We kunnen wel zeggen dat aardappelen het favoriete bijgerecht zijn van de Slowaken bij de lunch of het avondeten. We eten ze in zoveel verschillende vormen dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. We hebben onder andere gekookte aardappelen, aardappelpuree, frietjes, gebakken aardappelen, maar ook aardappelknoedels. Je zou er dus vanuit kunnen gaan dat we de bereiding van deze groenten perfect onder de knie hebben.
Voeg twee eetlepels van deze vloeistof toe aan de aardappelen. Ze zullen niet donkerder worden en water absorberen
Helaas overkomt het iedereen wel eens, zelfs de beste koks en chef-koks, dat gekookte aardappelen er niet zo uitzien als we zouden willen. Ze vallen uit elkaar tijdens het koken en hun kleur verandert. Soms zouden we ze ook wat meer smaak willen geven, maar we weten niet altijd hoe we dat moeten doen. Er is een eenvoudige oplossing voor al deze problemen: voeg gewoon twee tot drie eetlepels citroensap toe aan kokende aardappelen.
De zure vloeistof zal ervoor zorgen dat de aardappelen minder water opnemen en niet uit elkaar vallen. Hierdoor worden de groenten mooier en behouden ze hun gewenste vorm. Bovendien zal het citroensap voorkomen dat de aardappelen donkerder worden. Hoewel de verkleuring geen invloed heeft op de smaak, zien zulke groenten er minder aantrekkelijk uit, en het doel is om het eten dat op je bord belandt er lekker uit te laten zien. Het toevoegen van citroensap werkt ook goed als je niet wilt dat het aardappelpannenkoekbeslag donkerder wordt. Een andere manier om de kleur te behouden is door een eetlepel 12 procent room of natuurlijke yoghurt toe te voegen.
Waarom worden aardappelen eigenlijk donkerder? Dat heeft te maken met de aanwezigheid van polyfenoloxidase, een enzym dat reageert met lucht. Onder invloed hiervan verandert de kleur van de groente. Dit doet geen afbreuk aan de smaak van de aardappel en heeft ook geen negatief effect op de voedingswaarde, maar het kan consumptie wel effectief ontmoedigen.
Als je een kleine hoeveelheid citroensap over de aardappelen giet, zal de smaak ook iets toenemen. Het vocht zal het perfect versterken zonder te overheersen.
Aardappelen in deze vorm zijn het gezondst. Ze worden vooral aanbevolen voor senioren