Kweek jij fuchsia’s? Dan weet je hoeveel moeite het kost om een plant te verzorgen en als hij je beloont met prachtige bloemen, wil je hem keer op keer bewonderen. Om dit mogelijk te maken, zou je er nu al aan moeten denken om haar te laten overwinteren. Waarom? Omdat de plant, hoewel hij in zijn natuurlijke omgeving in de vochtige en koele gebieden van Zuid-Amerika groeit, niet vorstbestendig is. De winter komt eraan, dus de vraag is – waar en hoe kun je fuchsia overwinteren? Vind het antwoord hieronder!
Wanneer moet je beginnen met de voorbereidingen voor het overwinteren van fuchsia’s?
- De juiste tijd om fuchsia’s voor te bereiden op overwintering is de herfst – bij voorkeur in de tweede helft van oktober, wanneer de eerste vorst zich aandient.
Fuchsia’s verdragen koude temperaturen niet goed, dus het is raadzaam om ze naar een veilige plek te verplaatsen voordat de temperatuur voor het eerst significant daalt. De plant te lang buiten laten staan, vooral bij temperaturen onder de 5 °C, zal onvermijdelijk leiden tot schade en in het ergste geval tot de dood.
Hoe overwinter je fuchsia’s?
Fuchsia’s overwinteren is relatief eenvoudig, maar het is goed om te weten van welke omstandigheden de plant houdt, hoe je de plant moet behandelen tijdens de overwintering en wat je moet vermijden zodat je de kans op bloei in de lente niet mist?
- Niet iedereen weet dat het aan te raden is om de plant te snoeien voor de overwintering.
Het is een interessant feit met een goede reden – fuchsiascheuten die met een derde zijn teruggesnoeid, zullen minder energie nodig hebben om de winter te overleven en om te buigen naar de bloei in het voorjaar.
- Verplaats de plant vervolgens naar een koele maar lichte kamer – de optimale temperatuur is 5 tot 10°C.
Fuchsia’s gaan in deze periode in rust, dus water geven moet tot een minimum worden beperkt. Zorg ervoor dat de grond slechts licht vochtig is om wortelrot te voorkomen.
Waar bewaar je fuchsia’s voor de winter?
De plek waar je fuchsia’s bewaart moet koel en goed geventileerd zijn.
- Ideale omstandigheden vind je in een garage, onverwarmde kelder of afgesloten veranda.
Het moet ook een plek zijn met ramen, want de plant heeft toegang tot licht nodig, zelfs in de winter (hoewel hij niet direct aan de zon moet worden blootgesteld). De kamer mag niet te warm zijn, zodat de fuchsia’s niet te vroeg beginnen te groeien.
Hoe maak je een fuchsia wakker na de overwintering?
Nu de winter langzaam ten einde loopt en de dagen langer worden, is het tijd om de fuchsia’s geleidelijk uit hun sluimer te wekken. Je kunt het beste in februari of maart met dit proces beginnenwanneer je de eerste tekenen van leven op de plant ziet en de externe omstandigheden gunstig zijn voor de ontwikkeling. Ga stap voor stap te werk:
- Begin met het verhogen van de frequentie van water geven.
- Verplaats de plant naar een warmere plek met een temperatuur van ongeveer 15 °C.
- Zodra de fuchsia’s nieuwe scheuten beginnen uit te lopen, kun je ze uitplanten in verse, voedselrijke grond.
Bemesten na de winter – natuurlijke voeding
Na de winter heeft je fuchsia een boost voeding nodig. Een geweldige oplossing is een natuurlijke voeding op basis van radijs.
- Om het te bereiden, rasp je gewoon een paar radijsjes, bedek je ze met een liter water en zet je ze een paar uur opzij.
- Geef de plant vervolgens om de twee weken water met dit mengsel.
Radijs is rijk aan kalium en fosfor, wat het herstel van de plant zal versnellen en de groei zal stimuleren.
Noodzakelijke behandeling voor begonia’s. In het voorjaar zal de plant weer bedekt zijn met prachtige bloemen.