Koffie kiezen: waar moet je op letten

Ondanks het enorme assortiment koffie in de winkels, hebben de meeste kopers moeite met kiezen.

Dus hoe kun je goede van slechte koffie onderscheiden en op welke criteria moet je letten bij het kiezen? Dat ga je nu leren.

Wat moet je kiezen: Arabica of Robusta

Twee soorten koffie zijn populair in de wereld – Arabica en Robusta. Als je van delicate en aromatische koffie houdt, kies dan voor 100% Arabica, want Robusta bevat bijna twee keer zoveel cafeïne en heeft een meer wrange en vlakke smaak.

Maar het is niet realistisch om 100% robusta te vinden in stadswinkels. Vaak is er een mengsel van arabica en robusta.

De optimale verhouding is 80% arabica en 20% robusta. Wie liever sterke koffie drinkt, kiest het best voor een donkerdere branding.

Veel koffiehuizen zijn afgestapt van het gebruik van Robusta, omdat je met de juiste selectie en bereiding zowel delicate als sterke koffie kunt maken van 100% Arabica, en Robusta is altijd sterk op smaak.

Let op: in de winkel gekochte koffie zal geen volle smaak hebben vanwege de oude branding. In zo’n geval kun je beter online vers gebrande koffie kopen.

Lees ook  Kleding strijken zonder strijkijzer. Ontdek enkele eenvoudige technieken die je tijd zullen besparen.

Hoe je goede van slechte koffie kunt onderscheiden

Goede koffie moet ruiken naar chocolade, en de verpakking moet ook zijn uitgerust met een speciaal ontgassingsventiel, want op het moment dat koffie wordt gebrand komt er kooldioxide vrij, en het ventiel is nodig om de kwaliteit van het product te behouden. Maar hoe kun je in de winkel goede van slechte koffie onderscheiden?

De makkelijkste manier is om het aroma door het ontgassingsventiel te ruiken – knijp een beetje in de verpakking en ruik de koffie door het ventiel.

Als het naar verbrande zaden of vocht ruikt, moet je weigeren zulke koffie te kopen. Je moet ook vermijden om koffie te kopen als er geen ventiel op de verpakking zit. Het risico dat je in dit geval een product van lage kwaliteit tegenkomt, is erg groot.

Branddatum

Roosteren is een belangrijke stap in de koffieproductie. Aanvankelijk zijn de bonen groen van kleur en na het brandproces worden ze chocoladekleurig. Hoe minder dagen er voorbijgaan sinds het branden, hoe smaakvoller de koffie zal zijn.

De meest uitgesproken en gevarieerde smaak zit in vers gebrande koffie, waarvan de bonen niet ouder zijn dan 2 maanden.

Lees ook  Je kunt het kookding gebruiken om muizen en ratten af te schrikken. Ze zullen niet meer naar je toe komen.

En het is nog beter als de koffie minder dan een maand geleden is gebrand. Maar helaas is het bijna onmogelijk om zulke koffie in een gewone winkel te vinden.

Als het je lukt om een pak koffie te vinden met een branddatum van niet meer dan 6 maanden, is dat een normale optie. Maar koffie die meer dan een jaar geleden is gebrand, kun je beter niet nemen, want die heeft zijn smaak en aromatische kwaliteiten al verloren.

Mate van branden

Er zijn in totaal drie soorten graden van roosteren – licht, medium en donker. Hoe hoger de mate van roosteren, hoe minder gevarieerd en sterker de smaak.

Dure soorten worden nooit maximaal gebrand en worden vaak licht gebrand, omdat de smaak van de koffie dan beter ontwikkeld is.

Daarom kun je, als je de voorkeur geeft aan Americano of espresso, beter kiezen voor licht of medium gebrande bonen, omdat zulke koffie een groot smaakspectrum heeft en de subtiele tonen van koffiebitterheid niet onderbreekt.

Voor liefhebbers van cappuccino en latte kun je het beste koffie kiezen met medium tot donker gebrande bonen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *