In een tijd van toenemend veiligheidsbewustzijn kiezen steeds meer Slowaken ervoor om camera’s op hun eigendommen te installeren. Het is een oplossing die een gevoel van controle en veiligheid geeft. Maar is het wel helemaal legaal? Dit is wat de wetgeving zegt.
Het installeren van camera’s op je eigen terrein is legaal in Slowakije en de wet verbiedt niet dat ze voor privédoeleinden worden geïnstalleerd. Bovendien is het niet nodig om informatieborden op te hangen. De situatie wordt echter gecompliceerder als het bereik van de camera’s de grenzen van het eigendom overschrijdt en inbreuk maakt op de openbare ruimte of het terrein van buren. In zo’n geval is het verplicht om een mededeling over het toezicht te plaatsen om te voorkomen dat de privacyrechten van derden worden geschonden.
Als je een openbare ruimte bewaakt met een camera, heb je een mededelingsplicht. Een sticker die zegt dat er ergens een camera is geïnstalleerd is niet genoeg, de juiste kennisgeving moet er zo uitzien, zoals op de foto.
Een datalek met een afbeelding kan ernstige juridische gevolgen hebben. Volgens het Burgerlijk Wetboek kan het ongeoorloofd opnemen van een naaste leiden tot sancties, waaronder boetes. De benadeelde partij kan ook een schadevergoeding eisen voor de schending van hun privacy.
Het is alleen zo dat als je alleen je eigen terrein in de gaten houdt (de parkeerplaats ja, maar niet de stoep en de weg), dit een uitzondering zou zijn op de GDPR en je niet verplicht bent om te melden dat je camera’s gebruikt. In het algemeen raden we je echter aan om dit wel te doen, zodat een mogelijke dief weet dat het niet de moeite waard is om naar jouw huis te gaan om te stelen.
Kunnen camerabeelden worden gebruikt door de politie?
Als je eigendommen worden gestolen of als er een overtreding of misdrijf wordt gepleegd, staat het je natuurlijk vrij om de camerabeelden aan de politie te geven. Als de beelden relevant zijn voor de zaak, zal de politie er rekening mee houden.
In een eventuele rechtszaak kan de advocaat van de verdachte echter speculeren en aanvoeren dat dit bewijs niet op legale wijze is verkregen. Als op de beelden ook een stuk trottoir of weg te zien is, is dat mogelijk, tenzij je hebt voldaan aan de verplichting om de bovenstaande bewakingsinformatie te melden. Dergelijk beeldmateriaal kan dan onbruikbaar zijn voor juridische doeleinden als bewijsmateriaal en uw beelden zullen dus vrij nutteloos zijn.
Een goed voorbeeld is de bekende zaak van de heer Ryness. Het geval van de heer Rynes was dat zijn huis herhaaldelijk werd aangevallen, dus installeerde hij een camera op zijn huis. Toen twee daders vervolgens zijn raam insloegen, waren ze al gefilmd door de camera’s – de heer Rynesh verstrekte deze beelden aan de politie, maar toen hij dit bewees, nam een van de twee gefilmden contact op met de Tsjechische gegevensbeschermingsautoriteit, die Rynesh een boete oplegde! Kun je dat geloven? Omdat hij een openbare ruimte in de gaten hield. Deze boete werd later onwettig en ongrondwettelijk verklaard door het Hooggerechtshof, en de beelden konden alleen worden gebruikt omdat ze werden gebruikt om een misdaad op te lossen ( De zaak van “Mr. Rynes’ camera” is opgelost).
Daarom raden we aan om twee camera’s te gebruiken. Als je ook het gebied voor je huis wilt bewaken, doe dat dan met een aparte camera. Je zult de beelden van die camera niet aan de politie overhandigen, alleen de beelden van de camera die jouw eigendom dekt.
Als de heer Rynesh vandaag ergens had gemeld dat dit gebied door een camera werd bewaakt, had hij kunnen voorkomen dat hij door ambtenaren werd gepest en dat zijn eigen rechten werden geschonden.
Dit zou een aandenken en een les moeten zijn voor iedereen die camera’s heeft geïnstalleerd of overweegt ze te installeren.
De metertest zou door iedereen gedaan moeten worden. Controleer of je te veel betaalt voor elektriciteit