Keukenkastjes zijn een van de meest gebruikte plekken in huis. De meeste kastjes openen we meerdere keren per dag om borden, eten, kruiden of keukengerei te pakken. Het is dan ook geen verrassing dat we ze schoon en hygiënisch moeten houden door ze regelmatig te wassen en te desinfecteren. Hoewel er professionele keukenkastreinigers op de markt zijn, zijn milieuvriendelijke, zelfgemaakte producten ook geschikt. Hoe bereid je ze?
De keuken is een van de belangrijkste kamers in huis, waar we tot enkele lange uren per dag doorbrengen. Hier eten we, koken we, bereiden we maaltijden voor op school of op het werk en maken we rommel. Specifiek keukenvuil neemt meestal de vorm aan van een moeilijk te verwijderen mengsel van vet en stof. Geen wonder dat het Er verschijnen voortdurend nieuwe gespecialiseerde producten op de markt voor het reinigen van werkbladen, fornuizen en natuurlijk keukenkastjes.
Natuurlijk zijn keukenkastjes, waar we meestal borden, specerijen of lang houdbare etenswaren bewaren, niet zo gevoelig voor vuil worden als een fornuis of oven. Toch moeten ze regelmatig worden schoongemaakt en gedesinfecteerd en we kunnen voor deze activiteiten zowel in de winkel gekochte als zelfgemaakte natuurlijke producten gebruiken. Hoe maak je milieuvriendelijke vloeistof voor keukenkastjes? Je hebt maar drie ingrediënten nodig.
Zelfgemaakte keukenkastjesreiniger. Reinigt en desinfecteert
De makkelijkste manier om zelfgemaakte vloeibare keukenkastjesreiniger te maken is door ingrediënten zoals:
- Water
- azijn
Meng water met azijn in een verhouding van 1:1 en doe het mengsel over in een spuitfles. Besproei vervolgens de kast met het resulterende mengsel en gebruik een doek in een ronddraaiende beweging om zowel de kasten als de binnenkant ervan schoon te maken. Het is een goed idee om het proces 2 keer te herhalen om er zeker van te zijn dat alles goed schoon is.
- Azijn heeft een sterk kiemdodend effect en zal niet alleen je kasten hygiënisch schoon houden, maar het weert ook ongewenste insecten zoals voedselmotten en vliegen.
Na het wassen moeten keukenkastjes droog worden geveegd en een paar minuten open blijven staan – zo verdwijnt de azijngeur.
Zelfgemaakte keukenreiniger en spoelglansmiddel op azijnbasis
Een andere manier om een eenvoudige maar zeer effectieve keukenkastjesreiniger te maken is door deze ingrediënten te mengen:
- Vaatwasser glansspoelmiddel
- 10 procent alcoholazijn
- Afwasmiddel
- heet water
Al deze ingrediënten moeten in dezelfde verhouding gemengd worden, d.w.z. 1:1:1:1.
Giet het mengsel vervolgens in een spuitfles en gebruik het om de binnenkant van keukenkastjes schoon te maken, evenals voorkanten, aanrechtbladen, ovenglas of afzuigkappen. Veeg het gereinigde oppervlak ten slotte af met een droge zachte doek, zoals een microvezeldoek.
Keukenkastjes schilderen. Hoe bereid je houten oppervlakken, fineer en vezelplaat voor?