Hoe knoflook te bewaren. De beste manieren

Knoflook (Allium sativum L.), vaak een natuurlijk antibioticum genoemd, heeft veel voordelen voor de gezondheid. Hoe bewaar je knoflook zodat het zijn waardevolle waarden niet verliest? Hoe lang blijft knoflook vers en in welk deel van de keuken kun je het het beste bewaren? Wij beantwoorden deze vragen voor je.

Knoflook is een vitamine- en mineralenbom. Een klein teentje verbergt veel goeds dat ons lichaam versterkt en helpt bij verkoudheid. Stel je voor dat één klein teentje flavonoïde verbindingen, aminozuren, saponinen, suikers, slijmerige verbindingen, veel verschillende vitamines bevat waaronder C, B1, B2, PP en provitamine A, plus minerale zouten (bijv. kalium, calcium, magnesium) en zeer zeldzame micro-elementen zoals kobalt, nikkel en chroom. De kracht en helende eigenschappen van knoflook blijken echter uit de essentiële oliën, die worden gekenmerkt door een zeer intens aroma.

In het geval van knoflook is het deze intense geur die vaak onaangenaam kan zijn. Mensen vermijden het vaak in voedsel om de ‘knoflookgeur’ later niet te verspreiden, wat niet prettig is. Maar er zijn ook manieren om dit te omzeilen.

  • Om je adem te neutraliseren na het eten van knoflook, kun je gewoon een zure appel eten, munt innemen of versgeperst citroen- of limoensap drinken.

Het is de moeite waard om deze manieren te kennen en het eten van knoflook niet op te geven, want regelmatige consumptie kan de bloeddruk tot 10% verlagen, waardoor hartaanvallen effectief worden voorkomen.

  • Daarnaast heeft knoflook een uitstekend effect op de spijsvertering en helpt het bij gewichtsverlies.
  • In de volksgeneeskunde werd knoflook ook gebruikt om van darmparasieten zoals wormen, spoelwormen of lintwormen af te komen.

Eet gewoon een paar dagen rauwe knoflook of maak een melk met knoflook en drink dit afkooksel. Knoflook voorziet ons lichaam van een aantal vitaminen en mineralen, is goed voor de bloedvaten en voorkomt spataderen en spataders. Dus hoe bewaar je knoflook zodat je thuis lang van de versheid kunt genieten?

Hoe knoflook te bewaren – droog en in het donker

Knoflook houdt niet van zonnige plaatsen omdat het dan groen en zacht wordt. Dus hoe bewaar je knoflook?

  • Je kunt hele bollen het beste op een droge, donkere plek bewaren.
  • Het wordt aanbevolen om de knoflook in een rieten mand te leggen die lucht doorlaat.

Houd er rekening mee dat het bewaren van knoflook in losse teentjes de houdbaarheid verkort, net als het bewaren van gepelde teentjes.

Hoe knoflook te bewaren – koelkast

  • Het wordt niet aangeraden om knoflook in de koelkast te bewaren, maar als je dat wel doet, moet het bewaard worden bij -3 tot +1 °C en moet de luchtvochtigheid op 70-80 % gehouden worden.

Het is belangrijk om op te merken dat het bewaren van knoflook bij een te lage temperatuur ervoor zorgt dat het veel sneller zacht wordt en bederft dan op een droge, donkere plek. Het is ook niet aan te raden om knoflook in de vriezer te bewaren, omdat het dan zowel zijn smaak als medicinale waarde verliest.

Hoe knoflook te bewaren – in potten

Als je uit haast een groot aantal tenen pelt en je weet dat je ze over twee of hooguit drie dagen niet meer zult gebruiken, dan kun je er misschien over nadenken hoe je ze gaat gebruiken. Hoe bewaar je de knoflook dan?

  • Het beste zou zijn om de overgebleven teentjes fijn te hakken, te hakken of te pletten, ze in een bakje te doen en ze te bedekken met olie.
  • Je kunt ook je favoriete kruiden toevoegen, zoals dragon of tijm.

Zet deze olie minstens 24 uur opzij, daarna heb je een aromatische olie in je keuken als uitstekende toevoeging aan salades of vlees. Je kunt knoflook op deze manier tot zes maanden bewaren.

Knoflook drogen

Het kan echter gebeuren dat je een grote hoeveelheid knoflook in handen krijgt die je niet kunt eten. In zulke gevallen is het goed om te weten dat knoflook gekookt kan worden, bij voorkeur door het in een fruit-, groente- of paddenstoelendroger of in een voorverwarmde oven te doen.

  • Afhankelijk van de grootte van de ui en het vochtgehalte, moet knoflook drie tot zes uur worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 50-60°C.

Knoflook die op deze manier gedroogd is, kan zeer lang bewaard worden.

Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat knoflook niet alleen een medicijn is, maar ook een uitstekende smaakmaker voor veel gerechten. Naast zelfgemaakte siropen kun je ook knoflookboter maken, een marinade voor vlees, en het ook toevoegen aan gebakken producten om er bijvoorbeeld knoflookbroodjes van te maken. De toepassingen zijn veelzijdig, dus het loont om te weten hoe je knoflook op de juiste manier bewaart.

Doe knoflook op de bodem van een pot en voeg walnoten toe. Ze worden niet aangetast door schimmels of voedselmotten.