De herfst kan erg veranderlijk zijn. De ene dag kan het zonnig en mooi zijn, en de volgende dag kan het koud en mistig zijn. Een radiator is een apparaat waarmee je extreem lage temperaturen kunt overleven. Als hij niet warm wordt, controleer dan of hij geen lucht heeft opgebouwd. Zo kun je het probleem snel oplossen.
Hoe weet je of er lucht in de radiator zit?
Na een hete zomer krijgen we vanaf de eerste dagen van de herfst vaak te maken met slecht weer en koude temperaturen. Dergelijke omstandigheden zorgen ervoor dat verwarmde appartementen snel afkoelen. Deze situatie moet altijd worden aangepakt tegen eind september, wanneer het stookseizoen meestal begint. Op dat moment beginnen de geïnstalleerde radiatoren een aangename warmte uit te stralen. Soms geeft het apparaat echter niet de juiste hoeveelheid aangename lucht af, verwarmt het slecht of helemaal niet. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een luchtsluis.
Hoe herken je het probleem op de juiste manier en hoe los je het snel op? Voordat we beginnen met het demonteren van de radiator, luisteren we eerst naar de geluiden die hij maakt. Specifiek geborrel, gepiep en andere onaangename geluiden die van binnenuit komen, duiden meestal op een verstopping. Een goede werking van de apparatuur moet volledig geruisloos zijn. Zelfs hoorbare geluiden kunnen erop wijzen dat er iets mis is. Op zo’n moment loont het om een paar keer diep adem te halen en niet in paniek specialisten te bellen. Het blijkt dat we radiatoren eenvoudig zelf kunnen ontluchten.
Is een met lucht gevulde radiator gevaarlijk?
Het probleem van lucht in radiatoren in huis mag zeker niet onderschat worden. Deskundigen wijzen erop dat dit de efficiëntie van de apparaten vermindert. De lucht die erin opgesloten zit, zal na verloop van tijd ook bijdragen tot geleidelijke schade.
Waarom gebeurt dit? Dit kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van zuurstof, dat zeer snel reageert met ijzer, het materiaal waarmee radiatoren zijn gemaakt. Dit contact leidt tot corrosie en hoge en vaak pijnlijke reparatiekosten.
Door radiatoren niet te ontluchten, vermindert ook het wooncomfort in het appartement. De gevolgen van dergelijk gedrag zijn vooral pijnlijk in de winter, maar kunnen al in de herfst voelbaar zijn. Koude lucht zal altijd zijn weg vinden naar de kamers. Het enige wat je nodig hebt zijn kleine gaatjes, openingen of zelfs het eenvoudig openen van deuren of ramen. De luchtdeeltjes die in het apparaat opgesloten zitten, verwarmen de radiator alleen van binnenuit,maar geven de geaccumuleerde warmte niet af aan de buitenlucht. Het gevolg is dat de rekeningen hoger worden en we blijven bevriezen.
Hoe ontlucht je een radiator?
Hoewel radiatoren in kamers er niet al te ingewikkeld uitzien, kan het een beetje intimiderend zijn om zelf te ontluchten. We denken vaak dat we specialistische kennis, speciale vaardigheden, specialistisch gereedschap en enkele of zelfs tientallen uren vrije tijd nodig hebben. Het blijkt dat we het al jaren mis hebben en dat het proces zelf helemaal niet zo moeilijk is.
Volg gewoon de eenvoudige instructies en sla geen stappen over, en al na een paar minuten zullen de radiatoren veel efficiënter gaan werken. Hoe doe je het?
- 1. We kunnen alleen een volledig koude radiator ontluchten. Om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet plots begint te stijgen, zet je de thermostaatkop op 0 of sneeuwvlok.
- 2. Neem een grote pollepel of emmer mee uit de badkamer en plaats die direct onder het ontluchtingsventiel. Dit is handig om water op te vangen dat zich binnenin verzamelt.
- 3. U kunt de klep het beste langzaam losdraaien met een sleutel of schroevendraaier. In dit stadium zullen we een sissend geluid uit de binnenkant van de radiator horen komen.
- 4. In dit stadium moeten we geduld hebben en wachten tot het karakteristieke geluid stopt. Stilte betekent dat alle lucht de radiator heeft verlaten.
- 5. In de laatste stap wordt er water uit het apparaat gegoten. Wanneer de laatste druppels niet meer in het vat vallen, kunnen we het ventiel vastdraaien en met de kop de juiste temperatuur instellen.