Het is tijd om afscheid te nemen van dit item in je slaapkamer. Het ziet er misschien leuk uit, maar het is eigenlijk schadelijk.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de slaapkamer de plek waar we de nacht doorbrengen, maar we gebruiken hem ook vaak overdag. Het is dan ook geen verrassing dat we er een gezellig interieur van willen maken. Helaas zal een van onze favoriete elementen moeten verdwijnen. Dit zijn gewoon wat sierkussens. Ze zijn een echte bron van vuil en een broedplaats voor micro-organismen.

Het is een goed idee om je beddengoed minstens om de twee weken te wassen. De experts zeggen dat het het veiligst is om het minstens eens in de zeven dagen te doen. Dit is de beste manier om alles schoon en hygiënisch te houden. Het komt vaak voor dat mensen hun sierkussens helemaal niet wassen. En dat is een gemakkelijke manier om problemen voor jezelf te veroorzaken.

Waarom is het beter om sierkussens uit de slaapkamer te verwijderen?

Het is niet ongewoon dat sierkussens lange tijd ongewassen blijven, waardoor ze een toevluchtsoord voor huisstofmijt kunnen worden. Telkens als je zit, uitrust of zelfs maar even je hoofd op zo’n kussen legt, komen er stofmijtdeeltjes in de lucht, wat kan leiden tot allergische reacties zoals niezen, hoesten, een verstopte neus of jeukende ogen. Langdurige blootstelling aan huisstofmijt kan ook astma verergeren, vooral bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Lees ook  Handdoeken aan de radiator hangen is misschien niet het beste idee. Het gaat ook niet alleen om hogere rekeningen.

Bacteriën en schimmel kunnen zich ook ophopen op het oppervlak van decoratieve kussens. De warmte en het vocht die zich in kussens kunnen ophopen, helpen deze micro-organismen zich te vermenigvuldigen. Na verloop van tijd kunnen kussens een broedplaats worden voor schadelijke micro-organismen die kunnen bijdragen aan infecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Een van de grootste risico’s van ongewassen sierkussens is het effect op de luchtwegen. Huisstofmijt, bacteriën of schimmels die in de lucht terechtkomen wanneer de kussens worden aangeraakt, kunnen de luchtwegen irriteren en ademhalingsproblemen veroorzaken. Voor mensen met astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen kan dit soort contact ernstige symptomen veroorzaken, zoals astma-aanvallen, chronisch hoesten of ademhalingsproblemen.

Lees ook  Waait er een koude wind door het appartement? Vergeet niet op deze elementen te letten

Niet alleen onze longen hebben te lijden onder ongewassen sierkussens – ook onze huid kan worden aangetast door dit gebrek aan zorg. Bacteriën en huisstofmijt komen in direct contact met onze huid, vooral als we de kussens regelmatig gebruiken om op te liggen. Dit kan allerlei huidproblemen veroorzaken, zoals eczeem, contactallergieën en roodheid of irritatie.

Hoe verzorg ik mijn decoratieve kussens?

Om je sierkussens gezond te houden, moet je gewoon een paar eenvoudige regels volgen:

  • Regelmatig wassen – probeer je kussenslopen om de 1-2 weken te wassen. Als je kussens geen afneembare hoezen hebben, kun je de hele kussens wassen volgens de instructies van de fabrikant.
  • Ventileren – Ventileer je kussens regelmatig buiten om de vochtigheid te verminderen en te voorkomen dat huisstofmijt zich ophoopt.
  • Invriezen – Als wassen geen optie is, kan het invriezen van kussens gedurende een paar uur helpen om huisstofmijt te doden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *