Gooi alsjeblieft geen oude grond weg. Als je dat hebt gedaan, kun je opnieuw planten.

Oude grond is nog steeds een waardevolle bron. In plaats van het verloren te laten gaan, kun je het op veel manieren gebruiken om planten weer te laten groeien. Het is heel eenvoudig om de bodemstructuur te herstellen en te verrijken met de juiste ingrediënten. Dit maakt het perfect om opnieuw planten, bloemen en zelfs groenten te planten. Ontdek waar oude grond voor kan worden gebruikt en hoe je het klaarmaakt voor nieuwe gewassen.

Waar kun je oude grond voor gebruiken?

Oude grond kan nog steeds nuttig worden gebruikt, ook al verliest het na verloop van tijd zijn voedzame eigenschappen.

  • In plaats van het weg te gooien, kun je het op de composthoop gooien, waar het samen met de organische resten wordt omgezet in een vruchtbare meststof.
  • Het is ook geweldig voor het verbeteren van de bodemstructuur in de tuin – gemengd met zware grond verhoogt het de doorlaatbaarheid ervan en, in het geval van zandgrond, houdt het meer vocht vast.
  • Oude grond kan ook worden gebruikt als drainagelaag op de bodem van nieuwe potten om de waterdoorstroming te verbeteren en wortelrot te voorkomen.

Als je groenten wilt kweken, kun je de grond hergebruiken door het te mengen met compost of verse grond om het een rijkere textuur te geven. Tegen de herfst is het precies goed voor het kweken van dille, peterselie of radijs. Je kunt de aarde ook gebruiken als mulch rond de bedden om vocht binnen te houden en onkruid buiten te houden. Dit geeft oude potgrond een nieuw leven en moedigt ons aan om meer te verbouwen, terwijl het afval vermindert.

Lees ook  Hoe knoflook te bewaren. De beste manieren

Hoe bereid je oude potgrond voor op nieuwe gewassen?

  • Verwijder eerst alle wortels, stengels en bladeren. Organische resten in de grond kunnen leiden tot schimmelziekten en plagen die toekomstige gewassen kunnen aantasten. De gereinigde grond zal homogener zijn en klaar voor verder werk.
  • Na het verwijderen van plantenresten, belucht je de grond, die gedurende het seizoen verdicht kan zijn en minder doorlaatbaar is geworden voor lucht en water. Dit doe je door de grond door te spitten of met de hand te pletten. Goed beluchte grond bevordert een gezonde wortelgroei.
  • Door de grond te ontsmetten kunnen we het risico op plantenziekten en plagen minimaliseren. Spreid hiervoor de grond uit op een bakplaat en plaats deze ongeveer 30 minuten in een oven die op 80-90 °C is verwarmd. Hierdoor worden ziekteverwekkers, ongedierte en onkruidzaden vernietigd. Je kunt de grond ook desinfecteren met stoom door deze ongeveer 30 minuten boven kokend water te plaatsen. Het is ook een goed idee om fungiciden en insecticiden te gebruiken die verkrijgbaar zijn in tuinwinkels.

Gebruikte potgrond heeft veel van de voedingsstoffen verloren die de planten hebben verbruikt. Het moet dus verrijkt worden met nieuwe mineralen en voedingsstoffen. Door compost toe te voegen verhoog je het humusgehalte en verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de grond.

  • Vermiculiet of perliet helpt om vocht vast te houden en de grond te beluchten.
  • Anderzijds leverenorganische meststoffen in de vorm van beendermeel, zeewiermeel of mestkorrels stikstof, fosfor en kalium – elementen die essentieel zijn voor de groei van planten.
Lees ook  Verwijder zwarte vlekken uit siliconen afdichtingen van douches in slechts enkele minuten met deze geheime loodgietersmethode.

Als je het eenmaal klaar hebt, kun je de grond het beste bewaren op een droge, goed geventileerde plek in gesloten zakken of bakken. Zo blijft het veilig voor vocht, ongedierte en te veel verdichting. Als je veel grond hebt gebruikt om andere dingen te planten, kun je het mengen met nieuwe grond. Deze mix helpt om de voedingsstoffen in balans te brengen en de bodemstructuur te verbeteren. We raden een 50/50 mix van oude en nieuwe grond aan.

Moet elke pot drainagegaten hebben?

Het is belangrijk dat de meeste planten drainagegaten hebben om ze gezond te laten groeien. Het overtollige water loopt gemakkelijk weg, zodat de wortels beschermd blijven tegen rotten en toegang hebben tot zuurstof. Als we dit niet doen, lopen we het risico dat de wortelkluit onder water komt te staan, wat ernstige problemen voor de plant kan veroorzaken. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Sommige planten, zoals vetplanten, kunnen met minder water toe, maar ze hebben nog steeds een goede drainage nodig.

Heb je een pot zonder gaten? Je kunt ze heel eenvoudig zelf maken met een paar basisgereedschappen. Maar als je het uiterlijk van de pot niet wilt beschadigen, is een goede optie om een drainagelaag van geëxpandeerde klei of perliet te gebruiken. Dit voorkomt dat de wortels te nat worden. Dit leidt er meestal toe dat de bladeren verwelken en de plant geleidelijk afsterft. Het is ook een goed idee om het substraat regelmatig te vervangen, zodat de plant altijd gezonde groeiomstandigheden heeft.

2 Replies to “Gooi alsjeblieft geen oude grond weg. Als je dat hebt gedaan, kun je opnieuw planten.

  1. Grond mag nooit op de composthoop, vertraagd en stopt ‘het composteren’ omdat er oa minder of geen lucht meer kan binnenkomen. Grond op zich is dus helemaal géén meerwaarde op onze composthopen.

    1. Je zal wel regelmatig je composthoop moeten omgooien om broei te bevorderen zodat je geen last meer hebt van schimmels etc,etc in je composthoop.
      En je oude grond kan je gerust gebruiken op je composthoop als je maar daarna gelijk belucht en goed vermengd.Ik doe het regelmatig en heb altijd goede compost.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *