Het paddenstoelenseizoen loopt langzaam ten einde en dus gebruiken liefhebbers van deze geschenken van de natuur elk vrij moment om in de bossen naar goede exemplaren te zoeken. Sommige van de verzamelde paddenstoelen zijn bedoeld om te drogen, maar niet alle soorten zijn hiervoor geschikt. Dus waar moet je rekening mee houden?
Welke paddenstoelen kun je beter niet drogen?
Het paddenstoelenseizoen eindigt meestal met de komst van de vorst en de huidige weersvoorspellingen geven aan dat dit binnen een paar dagen zal gebeuren. Gelukkig is er deze herfst geen tekort geweest aan warme en regenachtige dagen, dus we hebben een overschot aan paddenstoelen in het bos gehad.
We bakken de geoogste geschenken van de natuur meestal en voegen ze toe aan sauzen en gerechten, maar als we in de winter van hun smaak willen genieten, marineren en drogen we de paddenstoelen.
- Je moet je er echter van bewust zijn dat niet alle soorten eetbare paddenstoelen gedroogd kunnen worden.
We hebben het onder andere over paardenbloem paddenstoelen, zoals cantharellen, cantharellen en raaigras. Dergelijke paddenstoelen worden gemakkelijk geplet en in kleine stukjes gebroken tijdens het drogen dankzij de blaadjes onder de hoed.
In het geval van cantharellen is er naast ongewenste verkruimeling ook sprake van een ongepaste culinaire ervaring.
- Kippen die het droogproces hebben ondergaan, worden vaak gekenmerkt door een bittere smaak.
Hetzelfde geldt voor gedroogde bedle.
Daarnaast mogen paddenstoelen die te verzadigd zijn met water, bedorven en oud zijn niet gedroogd worden.
- Te veel water in champignons is een gemakkelijke manier voor schimmelvorming tijdens het drogen.
- Erg vochtige en zachte paddenstoelen kunnen snel bederven.
Welke paddenstoelen kun je drogen?
- Als je een aantal van de paddenstoelen die je hebt verzameld wilt gebruiken om te drogen, kies dan voor eekhoorntjesbrood, eekhoorntjesbrood en sparrenzwammen.
Paddenstoelen met grote vruchtlichamen zijn geweldig om te drogen, omdat de paddenstoelen tijdens het proces aanzienlijk zullen krimpen.
Natuurlijk worden paddenstoelen die in het bos verzameld zijn vaak grondig gewassen. Hoewel dit geschikt is voor paddenstoelen die gebakken of gemarineerd moeten worden, moeten paddenstoelen die gedroogd moeten worden niet gewassen worden. Waarom is dit zo belangrijk?
- Het overvloedig wassen van champignons voor het drogen verhoogt het risico op schimmel omdat ze water opnemen tijdens het ‘bad’.
Paddenstoelen met schimmel of rottingsprocessen erop zijn absoluut ongeschikt voor consumptie, omdat het eten ervan gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.
- Tijdens het drogen kun je de paddenstoelen het beste schoonmaken met een borstel of droge doek om ze te ontdoen van onder andere zand.
Helaas kunnen sommige exemplaren niet grondig gereinigd worden zonder water, omdat ze erg vuil zijn. In dat geval is het aan te raden om ze af te vegen met een natte doek. Vergeet echter niet om ze na het wassen van de paddenstoelen zeer grondig te drogen met een papieren handdoek.
Eén foutje en de vergiftiging is voorbij. Wees voorzichtig met deze paddenstoelen, want ze kunnen gemakkelijk verward worden met giftige paddenstoelen.