Aardappelpannenkoeken zijn een lekker, snel en gemakkelijk gerecht. Daarom vinden ze vaak hun weg naar onze tafels. Hoewel er geen kwantumfysica aan te pas komt bij de bereiding, zijn er fouten die het gerecht onbruikbaar maken. Waarom zijn pannenkoeken rauw van binnen en verbrand aan de buitenkant? Dat ligt natuurlijk aan de temperatuur.
Aardappelpannenkoeken hebben een speciaal plekje in het hart van de Slowaken. Het lijkt erop dat we de bereiding ervan tot in de puntjes beheersen en niets kan ons nog verrassen bij het bereiden van het mengsel en het bakken.
De realiteit is echter niet zo rooskleurig. Er zijn kleine foutjes die de latere smaak van de pannenkoeken en hun algehele geschiktheid voor consumptie kunnen beïnvloeden. Veel mensen vragen zich onder andere af waarom aardappelpannenkoeken rauw zijn aan de binnenkant en verbrand aan de buitenkant? Het antwoord op deze vraag is niet ingewikkeld. Het heeft allemaal te maken met de juiste techniek en temperatuur van het bakken.
Waarom zijn pannenkoeken rauw van binnen en verbrand van buiten?
Aardappelpannenkoeken kun je het beste bakken in een goede pan met een dikke bodem en bij voorkeur met een antiaanbaklaag. Je kunt minder vet in een dikkere pan van betere kwaliteit gieten, wat zowel het caloriegehalte als de smaak van de pannenkoeken beïnvloedt. Als er veel vet in de pan wordt gegoten, zullen de pannenkoeken er veel van opslurpen en niet zo lekker zijn.
De pan moet ook goed verwarmd zijn. Maar wat betekent goed? Als de pan te koud is, blijven de pannenkoeken plakken en kunnen ze uit elkaar vallen als je ze probeert om te draaien. Bovendien, als het vet te koud is, absorberen de pannenkoeken meer vet. Als het te heet is, zullen de aardappelpannenkoeken rauw van binnen zijn en verbrand aan de buitenkant. Rauwe aardappelen kun je niet eten, dus al het bakken is voor niets geweest.
De optimale temperatuur is 180 tot 190 graden Celsius. Daarom kun je het beste kiezen voor een vet met een hoog rookpunt, zoals canolaolie. Je kunt de temperatuur meten met een keukenthermometer, of als je die niet hebt, gebruik dan een simpel trucje. Voordat je de eerste pannenkoeken in de pan doet, doe je er eerst een beetje beslag in. Het moet meteen beginnen te stremmen, maar niet bruin worden. Bak de aardappelpannenkoekjes ongeveer 2 tot 4 minuten aan elke kant.
Drinken aardappelpannenkoeken vet? Voeg er één ingrediënt aan toe
Met vet doordrenkte aardappelpannenkoeken zijn niet prettig, en zeker niet gezond. Helaas hebben ze vaak de neiging om het bijna bewusteloos op te drinken. Wij weten hoe we dit kunnen voorkomen. Er is maar een klein product voor nodig dat iedereen waarschijnlijk wel in zijn keukenkastje heeft staan. Het draait allemaal om de azijn. Voordat je het deeg in de pan doet, moet je het ook goed zeven. Hoe minder water er in het aardappelmengsel zit, hoe knapperiger de pannenkoeken zullen zijn.
Vergeet de koekenpan. Aardappelpannenkoeken gebakken in de oven zijn twee keer zo knapperig