De vrucht met meer kalium dan een banaan: helpt spierpijn te verzachten en de bloeddruk te reguleren

Met de globalisering is de voedselexport tussen landen toegenomen, wat de beschikbaarheid van internationale producten in supermarkten heeft vergemakkelijkt. Fruit maakt ook deel uit van deze commerciële uitwisselingen.

Dankzij dit fenomeen kunnen we producten uit andere regio’s ontdekken, zoals de tamarinde. Deze tropische vrucht is van Afrikaanse oorsprong, hoewel India momenteel de belangrijkste producent en consument is, en de vrucht heeft zich ook verspreid naar delen van Midden- en Zuid-Amerika.

De vrucht van de tamarinde zit in lange, gebogen peulen. Als deze geopend worden, is de eetbare, dichte, kleverige, bruinbruine vrucht te vinden. De smaak van het vruchtvlees is bitterzoet en intens, dus het kan gebruikt worden in zoete en hartige recepten.

Voordelen van tamarinde

  • De tamarinde is rijk aan vezels en helpt constipatie tegen te gaan door de fecale bolus te verhogen, waardoor de ontlasting die in de darm zit beter wordt uitgedreven.
  • Het heeft een hoger kaliumgehalte dan bananen, een belangrijk mineraal bij het samentrekken en ontspannen van spieren.
  • Het bevat magnesium, dat belangrijk is voor een goede werking van de zenuwfunctie en helpt om de bloeddruk op peil te houden.
  • Versterkt het immuunsysteem. Bevat vitamine A en C, voedingsstoffen die het immuunsysteem helpen versterken. De consumptie ervan kan de symptomen van griep en verkoudheid tegengaan.
  • Het is antibacterieel, dus het helpt beschermen tegen infecties en bacteriën.
  • Het vermindert ontstekingen. Het effect van tamarinde werkt in op ontstekingen en is gunstig voor de behandeling van ontstekingsziekten zoals reuma, maagpijn of allergische hoest.
  • Verlaagt cholesterol. Door zijn rijkdom aan antioxidanten en saponinen is het een geweldige bondgenoot tegen “slecht” cholesterol of LDL (lipoproteïnen met hoge dichtheid). Het draagt bij aan een betere cardiovasculaire gezondheid en voorkomt ziekten zoals atherosclerose of hartaanvallen.
  • Het heeft een lage glykemische index, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen.