De kerstcactus bloeit op een moment dat de meeste planten slapend zijn. In de winter trekt hij de aandacht met zijn kleurrijke knoppen als hij geschikte groeiomstandigheden heeft. Niet iedereen weet dat een van de belangrijkste dingen om op te letten de groeitemperatuur is. Wil je dat je kerstcactus uitbundig bloeit? Ontdek hoe je dat kunt doen met koudetherapie.
Wat kun je doen om een kerstcactus uitbundig te laten bloeien?
De kerstcactus is een van de potplanten die onze huizen versieren tijdens de kerstperiode.
- Zoals de naam al doet vermoeden, begint hij meestal in december te bloeien en bedekt hij zijn hangende stengels met kleurrijke klokvormige bloemen.
Om dit te laten gebeuren, moeten we de juiste groeiomstandigheden creëren. Dit is niet zo moeilijk, want het is geen veeleisende plant. Er moeten echter een paar dingen worden geregeld om ervoor te zorgen dat de bloemen verschijnen. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de kerstcactus uitbundig bloeit?
- Locatie – Kerstcactus heeft een lichte plaats met diffuus licht nodig om te bloeien (bijvoorbeeld een vensterbank op het noorden). Verplaats de plant niet als hij in bloei staat, want dan zal hij de knoppen die zich hebben gevormd afwerpen.
- Water geven – Deze plant verdraagt noch overbewatering noch wateroverlast. De grond moet altijd licht vochtig worden gehouden, maar niet nat.
- Beregening – In de herfst en winter is de lucht in de flats droog, waar deze plant niet van houdt. Om een kerstcactus te laten bloeien, besprenkel je hem om de paar dagen met zacht, mager water.
- bemesten – Geef de kerstcactus één keer per maand voeding tijdens het groeiseizoen (niet bemesten tijdens het rustseizoen). Je kunt kant-en-klare cactusmest, biohumus of zelfgemaakte voedingsstoffen gebruiken.
- Koeling – De zogenaamde koudetherapie bevordert de bloei van de kerstcactus. Het wordt uitgevoerd tijdens rustperioden. Hoe je dit moet doen, wordt verderop in dit artikel uitgelegd.
- Het rustseizoen – De kerstcactus heeft het nodig om te regenereren. Geef hem in deze periode minder vaak water en bemest hem niet. De rustperiode duurt meestal van eind augustus tot de knopaanzet en ook na de bloei – meestal in februari en maart.
Kerstcactus koelen
Tijdens de rustperiode, wanneer de kerstcactus zich voorbereidt op de bloei of herstelt na de bloei, is het aan te raden om een zogenaamde koudetherapie uit te voeren.
- Door de cactus in de herfst te koelen, stimuleer je hem om bloemknoppen te zetten.
Wat houdt deze behandeling in?
- Verplaats het uiterlijk in oktober of november naar een koelere plek.
- Overdag moet het ongeveer 15 °C zijn en ’s nachts 2 °C koeler.
Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is belangrijk als je wilt dat je kerstcactus uitbundig bloeit.
Ik bewaar mijn kerstcactussen elk jaar vanaf oktober of de eerste dagen van november in de garage (op enige afstand van een raam).
- Ik geef de planten sporadisch water en bemest niet gedurende deze periode.
Ik begin pas met bemesten en vaker water geven als de bloemknoppen verschijnen. (begin december, soms eerder). Op dat moment moeten de planten naar binnen om de mooiste kerstdecoratie te worden.
Bemest de kerstcactus ermee in oktober en hij zal met kerst veranderen in een paraplu vol bloemen.