Was je het vlees met water voordat je het bereidt? Dat zou ik afraden.

Veel mensen eten elke dag vlees, maar weten niet hoe ze het goed moeten bereiden. Mensen vragen vaak of ze rauw vlees moeten wassen. Mensen wassen rauw vlees vaak om zichzelf schoon te houden. Maar experts zeggen dat je daar ziek van kunt worden.

Mensen weten dat rauw vlees bacteriën kan bevatten. Sommige mensen wassen het om deze bacteriën kwijt te raken. Maar dit doet meer kwaad dan goed.

Waarom zou je vlees niet wassen?

Hoewel het wassen van fruit en groenten belangrijk is om pesticiden en verontreinigingen te verwijderen, is dit niet het geval bij rauw vlees. In feite lost het wassen van vlees geen bacteriën op, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen. In plaats daarvan kunnen ze verspreid worden in de keuken. Als ze in contact komen met water, kunnen bacteriën zoals salmonella of campylobacter zich verspreiden naar keukenoppervlakken, keukengerei of zelfs je kleding. Deze keukenmythe brengt je huishouden dus in gevaar.

Lees ook  Bakwaren in een plastic zak bewaren? Als je het niet op deze manier doet, begint het na ongeveer een dag te schimmelen.

Hoe raak je bacteriën op de juiste manier kwijt?

De meest effectieve manier om de bacteriën op het oppervlak van vlees te vernietigen, is uiteraard grondig koken. Hoge temperaturen tijdens het koken, braden of grillen zorgen ervoor dat gevaarlijke micro-organismen worden vernietigd. Experts raden aan om vlees te koken bij een temperatuur van minstens 60 °C gedurende 10 tot 20 minuten om ervoor te zorgen dat het veilig is om te eten.

Lees ook  Wanneer moet ik zout toevoegen aan het pastawater? Mijn Italiaanse vriend was behoorlijk geschokt toen hij erachter kwam wat ik deed.

Wat mag je nog meer niet wassen?

Vlees is niet het enige voedsel dat je beter niet onder stromend water kunt afspoelen. Er zijn andere producten waarbij het wassen kwaliteitsverlies of een verandering in consistentie kan veroorzaken. Bijvoorbeeld:

  • Pasta – door te spoelen verwijder je het zetmeel dat zorgt voor de juiste consistentie en smaak.
  • Champignons – als ze geweekt worden, absorberen ze water en verliezen ze hun karakteristieke smaak.
  • Eieren – eieren moeten alleen gewassen worden voor gebruik, niet voor het bewaren in de koelkast.
  • Zuurkool – door spoelen verwijder je de nuttige melkzuurbacteriën die de spijsvertering bevorderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *