Wanneer moet ik zout toevoegen aan het pastawater? Mijn Italiaanse vriend was behoorlijk geschokt toen hij erachter kwam wat ik deed.

Pasta koken lijkt eenvoudig. Water koken voor thee is eenvoudig. Er kunnen fouten worden gemaakt bij het maken van pasta. Zout toevoegen is een fout die mensen maken. Wanneer moet pastawater worden gezouten? Er is een juist moment om zout toe te voegen.

Italiaanse recepten zijn populair over de hele wereld. Ze zijn eenvoudig, lekker en meestal snel klaar. Pasta is een van de basisingrediënten. We komen het elke dag tegen en denken misschien dat we weten hoe we het moeten maken. Maar sommige mensen maken nog steeds fouten. Ze zijn misschien niet groot, maar ze hebben wel invloed op het koken.

Wanneer het pastawater zouten? Veel mensen kiezen het verkeerde moment

Eén zo’n activiteit die aan de buitenkant misschien niet veel uitmaakt, is het zouten van het pastawater. “Wanneer moet je het doen? Een Italiaanse vriend viel flauw toen hij hoorde wanneer ik zout toevoeg,” – vertelde een van mijn collega’s, Katka.

  • Ze bekende dat ze tot nu toe altijd zout had gestrooid in koud water. Dit is echter niet het beste moment. Wanneer het pastawater zouten? Het mag alleen als het water kookt.
Lees ook  Deze duurzame manier om courgettes te koken moet je absoluut proberen voor het einde van het seizoen!

Het is echter niet aan te raden om helemaal geen zout aan het water toe te voegen. Zout verbetert de smaak en het aroma van het voedsel. Het beïnvloedt ook de textuur en kleur van gekookt voedsel. Zout maakt pasta bijvoorbeeld elastischer en geler. Het is daarom een goed idee om zout toe te voegen aan pastawater, zij het met mate. De ideale verhouding is 7-10 g zout per 100g pasta en een liter water.

Hoe kook je pasta?

Naast het op het juiste moment zouten van het water, zijn er nog andere regels die je moet volgen bij het koken van pasta.

  • De eerste regel geldt voor spaghetti. Omdat dit lange slierten zijn, kun je ze het beste in een hoge cilindrische pan doen. Als je die niet hebt, breek de pasta dan niet! Het breken van de pasta voorkomt de traditionele Italiaanse manier van eten, namelijk de spaghetti op een vork winden. Dan glijden ze niet van het bestek af en houden ze de saus perfect vast. Dompel de spaghettipasta gewoon in zoveel mogelijk water en druk de rest lichtjes in het water als de pasta na een tijdje zacht is geworden.
  • Het wordt ook afgeraden om olie of olijfolie toe te voegen tijdens het koken. In tegenstelling tot wat het lijkt, voorkomt dit helemaal niet dat de pasta aan elkaar plakt. Het vet vermengt zich toch niet met het water, het blijft alleen aan de oppervlakte.
  • Gekookte pasta mag niet worden bedekt met koud water. Dit ontdoet ze van de zetmeellaag die ze hun zijdeachtige uiterlijk en smaak geeft. Bovendien maakt het zetmeel het makkelijker om de pasta te combineren met de saus.
  • Als de pasta na het koken aan de saus wordt toegevoegd, moet deze iets korter worden gekookt dan op de verpakking staat. Ze zijn dan steviger, meer al dente, zodat ze niet te zacht worden als ze later in de saus worden gekookt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *