Voeg je het elke keer toe aan je bouillon? Het is een snelle weg naar gezondheidsproblemen.

Deze smakelijke soep is goed voor je, maar je kunt het verpesten door het aan de bouillon toe te voegen.

Waar helpt bouillon bij? Het verrast met zijn smaak en eigenschappen

Grootmoeders zijn het erover eens – bouillon is een goede remedie voor bijna elke ziekte (en vooral als je kampt met een verkoudheid, griep of luchtwegaandoening). Dus als er gezondheidsproblemen opdoemen, zetten de koks beslist een pot op het vuur, waarin ze geleidelijk een aromatische en verwarmende bouillon bereiden.
Hoewel de bouillon soms wordt beschreven als een middel tegen keelpijn, is het vooral lekker en vullend. Veel mensen kunnen zich gewoon geen zondagse lunch voorstellen zonder de ‘koning van de Slowaakse soepen’ en genieten van de smaak vanaf de eerste lepel. Dan loont het de moeite om de eigenschappen ervan te waarderen.

Een goed gekookte bouillon (gemaakt van vers vlees en veel groenten – wortels, peterseliewortel, selderij en uien) is een bron van vitaminen en mineralen: ijzer, kalium, calcium en vitamine E. De toevoeging van verse peterselie verrijkt de soep met vitamine C. Een simpele fout kan echter al je inspanningen verpesten.

Lees ook  Pribinac snijdt op lepels: Ik ben dol op dit soort recepten - 3 lagen en geen werk, ons hele gezin is er letterlijk dol op!

Wat mag er niet in de bouillon? Het ontdoet je van al zijn eigenschappen

Veel mensen hebben de gewoonte om een bouillonblokje aan de bouillon toe te voegen om het kookproces wat te versnellen, maar ook om smaak aan de soep toe te voegen. De samenstelling ervan, vaak vol kunstmatige ingrediënten, kan echter zorgwekkend zijn.
Het bouillonblokje zit vol smaakversterkers, kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Het bevat ook minimale hoeveelheden gedroogde groenten en vlees. Het is daarom de moeite waard om de ingrediënten goed te controleren voordat je het koopt. Zulke stoffen zijn calorierijk, maar ze kunnen ook de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
In plaats van bouillonblokjes moet de soep op smaak gebracht worden met natuurlijke ingrediënten: lavas, salie, laurierblaadjes, piment of verse peterselie. Champignons en knoflook versterken ook de smaak van de bouillon. Dit betekent niet dat je het gebruik van bouillonblokjes helemaal moet opgeven. Je kunt ook een gezonde bouillon maken in het comfort van je eigen keuken.

Hoe maak je een zelfgemaakt bouillonblokje?

Als je er zeker van wilt zijn dat er geen verdachte stoffen in de bereide soep terechtkomen, is het de moeite waard om de soep te verrijken met de smaak van zelfgemaakte bouillonblokjes. Hoe bereid je het?
Je hebt nodig:

  • verschillende uien,
  • koolzaadolie,
  • geplette laurierblaadjes,
  • verkruimelde laurierblaadjes,
  • gedroogde groenten,
  • nootmuskaat,
  • piment,
  • kurkuma,
  • gember,
  • zout,
  • een beetje bloem.
Lees ook  Pannenkoeken gevuld met gehakt met groene uien en peterselie

Pel de ui en snijd in kleinere stukjes. Kruid met zout en zet 10 minuten apart. Bestrooi de uien vervolgens met bloem. Doe de uien in de pan. Bak ze en doe ze over in een geëmailleerde pan. Voeg de gedroogde groenten en de kruiden toe. Meng en mix zeer grondig. Doe het mengsel in een hersluitbaar ijsblokjesbakje. De kruiden kunnen in het bakje ook ongeveer 4-6 weken in de koelkast bewaard worden.
Er zijn nog veel meer recepten voor het maken van zelfgemaakte bouillonblokjes te vinden op internet. Hier is een voorbeeld. Om het te bereiden heb je nodig:

2 wortelen, 1 prei, 1 ui, 1 sjalot, 3 teentjes knoflook, 1/4 bosje peterselie, 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel tijm, 1 theelepel witte peper, 1/2 theelepel kruidnagels, 150 g zeezout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *