Wanneer de dagen kouder worden, is het eten van een goede zelfgemaakte soep geruststellend. Maar kun je de soep in de koelkast bewaren zonder je gezondheid op het spel te zetten? Wij vertellen het je!
Soep is een geweldig, veelzijdig gerecht dat echt goed voor je is. Het kan peulvruchten, kaas en veel seizoensgroenten bevatten. Maar hoe bewaar je het op de juiste manier zodat je het later kunt eten? Zoals elk vers voedsel dat wordt blootgesteld aan bacteriën, moet soep in de koelkast worden bewaard.
Om het vers te houden, kun je het het beste bewaren in een luchtdichte verpakking zoals Tupperware of een glazen pot. Zo voorkom je dat er lucht bij komt en dat er bacteriën ontstaan.
Denk eraan dat je het niet warm moet bewaren. Dit zou de koelkast opwarmen, waardoor bacteriën zich kunnen verspreiden. Het is het beste om het minder dan twee uur na het koken in de koelkast te bewaren, zodra het is afgekoeld tot kamertemperatuur.
Daarna moet je het de juiste tijd bewaren. Soep die te lang in de koelkast is bewaard, kan ook gaan rotten of schimmelen.
De juiste houdbaarheid voor soep
Als je je soep op de juiste manier bewaart, blijft hij maximaal een week vers in de koelkast. Als het eenmaal zover is, raden we je aan om het niet meer te eten.
Dit geldt voor soepen die alleen uit groenten en bouillon bestaan.
Als je soep zuivel- of vleesproducten bevat, zoals spek of rundvlees, moet hij binnen twee dagen worden gegeten. Bacteriën kunnen zich dan snel ontwikkelen en je ziek maken.
Houd hier rekening mee bij het maken van je soep, zodat je geen soep verspilt. Een andere manier om je soep langer te bewaren is door hem in te vriezen.
Hoe vries ik soep in?
Om in te vriezen giet je de soep in luchtdichte potten en laat je een paar centimeter ruimte aan de bovenkant, zodat de soep kan uitzetten als hij bevriest.
Je kunt de soep ook in een diepvrieszak doen. Zorg ervoor dat het goed afgesloten is. Noteer de invriesdatum op de zak.
Als je soep zuivelproducten bevat, kun je deze waarschijnlijk beter niet invriezen. De melk kan gaan schiften en de soep kan dan minder goed smaken. Zelfgemaakte soep kan ongeveer twee tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.
Zodra het ontdooid is, kun je het eten. Laat het gewoon een uur in de koelkast staan. Daarna verwarm je het gewoon opnieuw. Je kunt er altijd nog room, zout, peper of andere ingrediënten aan toevoegen als het opnieuw is opgewarmd.