Het zou heel handig zijn om te weten hoe lang jam of komkommers houdbaar zijn na opening en waar ik ze het beste kan bewaren!

Terwijl we onze voorraadkast vullen met de vers ingeblikte conserven van dit jaar, is het makkelijk om de conserven van vorig jaar te vergeten. Als je je afvraagt of de jam of augurk van vorig jaar nog eetbaar is, hebben we hier het antwoord voor je.

Hoe verleng je de versheid van jam? De eenvoudige manier om thuis te pasteuriseren

Om onze conserven lang vers te houden, moeten we ze goed pasteuriseren. Een van de makkelijkste en populairste manieren om thuis voedsel in te blikken is inmaken. Dit houdt in dat je ze in schone potten doet en ze vervolgens verhit tot een hoge temperatuur, waardoor de micro-organismen verdwijnen die ervoor zorgen dat voedsel bederft.

Met dit proces kun je producten langer bewaren zonder conserveringsmiddelen te gebruiken, terwijl hun voedingswaarde, smaak, kleur en textuur behouden blijft.

Een pot augurken van vorig jaar? Zo lang kun je ingeblikte producten bewaren

Hoe lang ingeblikte producten bewaard kunnen worden, hangt af van wat het zijn en hoe ze ingeblikt zijn. Als vuistregel geldt dat ingeblikte producten die goed ingeblikt zijn ongeveer een jaar houdbaar zijn.

Lees ook  Kipfilet in mosterdmarinade die absoluut goddelijk smaakt

Als je augurken, bieten of komkommers hebt gemaakt, moet je ze binnen 12 maanden na het inmaken eten om de volle smaak te krijgen. Fruitconserven zoals jam, marmelade en compote kunnen iets langer bewaard worden. Tot wel 24 maanden, vooral als ze veel suiker bevatten, dat werkt als een natuurlijk conserveringsmiddel.

Het is ook goed om te weten dat de bewaartijd kan variëren, afhankelijk van hoe je de potjes bewaart. Het is belangrijk om je ingeblikte producten in de gaten te houden en producten die bedorven lijken of ruiken niet te eten.

Wat is de beste plaats om ingeblikt voedsel te bewaren?

Waar je je ingeblikte producten bewaart, maakt een groot verschil voor hoe lang ze houdbaar zijn. De beste plek om je conserven te bewaren is een droge. Donkere en koele ruimte die ze beschermt tegen zonlicht, vocht en plotselinge temperatuurschommelingen. De beste plek om je conserven te bewaren is een voorraadkast, kelder of donkere kast waar de temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius wordt gehouden.

Lees ook  Noten met chocoladecrème: het kerstsnoepje dat je dit jaar moet proberen

Hoe lang bewaar je geopende conserven?

Zodra we de pot openen, komen onze conserven in contact met bacteriën uit de omgeving. Daarom kun je geopende potten het beste in de koelkast bewaren. Als dat gebeurd is, kun je je augurken tot 2-3 weken bewaren.

Zoete conserven zoals jam, marmelade en conserven hebben een iets langere houdbaarheid als ze eenmaal geopend zijn en zijn maximaal 3-4 weken houdbaar. Minder zoete compote daarentegen moet je binnen 7 tot 10 dagen opeten.
Het is altijd een goed idee om de staat van het product te controleren voordat je het opeet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *