Heb je geen gebak meer in huis? Probeer dan eens deze makkelijke pot buns

Wie houdt er niet van de geur van versgebakken brood die door het huis zweeft? De bereiding klinkt misschien uitdagend, maar geloof me, het is makkelijker dan je denkt – en het resultaat is het waard! Zonder de ingrediënten af te wegen en met gewone ingrediënten kun je geurige, zachte en smakelijke gebakjes maken waar het hele gezin dol op zal zijn.

Bezoek ook onze Facebookgroep , waar je elke dag geweldige tips voor hartig eten vindt.


Zelfgemaakt gebak

Wat we nodig hebben:

  • 3 kopjes gewone bloem (gebruik elke bloem die je in huis hebt)
  • 1 kop melk (je kunt de helft van de melk vervangen door water of alleen gewoon water gebruiken)
  • 1 blokje verse gist (ongeveer 42 g – of het equivalent van droge gist)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker (gebruik riet- of kristalsuiker – als je zoeter gebak wilt maken, kun je een beetje vanillesuiker of -extract toevoegen)
  • 1/2 kopje olie (je kunt elke olie gebruiken die je in huis hebt – ik heb zonnebloemolie gebruikt)
  • 1 ei

Hoe te werk gaan:

1. De zuurdesem starter bereiden: Giet een beetje melk (ongeveer een half kopje) in een kom of glas en verwarm het zodat het warm is.

Doe een theelepel suiker in de warme melk en voeg de verkruimelde gist (42 g) toe.

Meng grondig, dek de kom af met een klein bord en laat de gist activeren (minstens 5 minuten) tot zich een schuim vormt op het oppervlak. Als je droge gist gebruikt, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

2. Het deeg voorbereiden: Meng ondertussen in een grotere kom de gewone bloem (3 kopjes) en het zout (1 theelepel).

Voeg geleidelijk de olie toe (een half kopje), waardoor het deeg zachter en soepeler wordt. Begin dan met het toevoegen van de resterende melk.

Lees ook  Heerlijke gebakken koekjes - Probeer dit ongewone recept!

Breek vervolgens het ei (1), waardoor het deeg alle ingrediënten beter aan elkaar bindt.

Voeg tot slot de zuurdesemstarter toe, die ervoor zal zorgen dat het deeg mooi luchtig en zacht wordt.

Meng het deeg grondig en kneed het dan met je handen tot het glad, elastisch en niet plakkerig is. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat meer bloem toe. Als het droog is, voeg dan een beetje melk toe.

Strooi vervolgens een beetje bloem over het deeg en dek het af met een schone theedoek. Laat het op een warme plek minstens 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is (leg het gerust onder een deken, zoals onze moeders en grootmoeders deden).

3. Broodjes vormen: Nadat het deeg gerezen is, verdeel je het in kleinere stukken (ik heb er 7 gemaakt, maar je kunt ze verdelen zoals jij wilt).

Vorm er naar wens broodjes of rolletjes van. Je kunt ze rond, ovaal of andere vormen maken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gevormde broodjes en rolletjes erop. Laat de broodjes een paar minuten rusten op de bakplaat om ze weer te laten rijzen (je kunt ze ook afdekken met een handdoek om te voorkomen dat ze uitdrogen).

Je kunt de rolletjes en broodjes bestrooien met verschillende zaden (ik gebruikte chia, zonnebloem, sesam en grof zout).

4. Bakken: Verwarm ondertussen je oven voor op 185 graden Celsius en bak de voorbereide gebakjes ongeveer 15 minuten of tot ze goudkleurig en knapperig zijn. Haal de broodjes uit de oven als ze gebakken zijn en laat ze even afkoelen.

5. Serveren: Serveer het gebakken brood met je favoriete broodbeleg, boter en groenten of gezoet naar eigen smaak.

Lees ook  Bereid dit geweldige cacaocorpus: gemakkelijk en snel te bereiden!

We wensen je een goede smaak!

TIPS:

  • Overnacht rijzen: Laat het deeg een nacht rijzen in de koelkast. Door dit lange rijzen krijgt het een sterkere smaak en een betere textuur, waardoor het deeg nog lekkerder wordt.
  • Knapperigheid van de korst: Als je van een knapperige korst houdt, zet dan een bakje water op de bodem van de oven. De stomende omgeving tijdens het bakken zorgt voor een heerlijk knapperig oppervlak voor je gebakken producten.
  • Bakpapier: Bespuit de bakplaat met water of olie om te voorkomen dat het bakpapier eraf glijdt.
  • Volkoren meel: Als je je baksels wat gezonder wilt maken, kun je een deel van het witte meel vervangen door volkorenmeel. Let echter wel op de verhouding – idealiter zou je slechts 1/3 tot 1/2 moeten vervangen om het deeg soepel te houden.
  • Zaden of noten: Als je smaak en textuur aan het deeg wilt toevoegen, probeer dan vlas-, sesam- of zonnebloempitten toe te voegen. Je kunt ook gehakte walnoten of amandelen gebruiken om het deeg een subtiele knapperigheid te geven.
  • Vullingen: Je kunt het deeg vullen met verschillende ingrediënten. Probeer eens een stukje kaas (zoals mozzarella of feta), olijven, zongedroogde tomaten of kruiden in het midden van het deeg te doen om een smakelijk gevuld deeg te creëren.
  • Glanzende afwerking: Je kunt het deeg voor het bakken bestrijken met een eidooier geklopt met een snufje zout, maar een heel geklopt ei werkt net zo goed.

VIDEO GIDS:

Als jij ook een favoriet recept hebt, post het dan in onze Facebook-groep en bezoek ook de groep, waar je elke dag veel leuke recepten vindt.


Als dit recept je aanspreekt, probeer dan zeker ook dit recept:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *