Experts onthullen of cafeïnevrije koffie goed of slecht is voor uw gezondheid

Sommigen maken zich zorgen dat een chemische stof die gebruikt wordt om cafeïne uit koffiebonen te verwijderen, het risico op kanker kan verhogen; wat deskundigen zeggen

Het drinken van koffie is een essentieel onderdeel van de ochtendroutine van veel mensen en geeft energie en een nootachtig aroma en smaak. Maar genieten van een kopje kan ongewenste effecten hebben. Een drankje van 236 milliliter kan tussen de 80 en 100 milligram cafeïne bevatten, wat ook kriebels, angst en slaapproblemen kan veroorzaken.

Experts onthullen of cafeïnevrije koffie goed of slecht is voor uw gezondheid

Voor veel mensen is de relatie met koffie als volgt: “Ik wil ’s middags koffie kunnen drinken omdat ik de smaak echt lekker vind, maar ik wil niet de hele nacht opblijven,” legt Eric Brenner uit, assistent-directeur van het Center for Coffee Research and Education aan de Texas A&M University.

Cafeïnevrije koffie, meestal ontdaan van minstens 97% van de cafeïne, is een smakelijk alternatief. Maar sommige gezondheidsorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over een chemische stof die gebruikt wordt bij het decafeïneren, omdat deze het risico op sommige soorten kanker kan verhogen.

Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt?

Experts onthullen of cafeïnevrije koffie goed of slecht is voor uw gezondheid

Er zijn verschillende manieren om cafeïnevrije koffie te bereiden, maar twee veelgebruikte methoden gebruiken de chemicaliën methyleenchloride of ethylacetaat om de cafeïne uit koffiebonen te extraheren en op te lossen. Bij de ene methode worden koffiebonen direct in contact gebracht met de chemicaliën. Het begint met het stomen van ongebrande groene koffiebonen om de poriën te laten zwellen en openen, volgens Tonya Kuhl, voorzitter van de afdeling chemische technologie van de Universiteit van Californië.

De bonen worden dan nogmaals gestoomd, gewassen om de overgebleven chemicaliën te verwijderen en vervolgens gebrand. Het eindproduct smaakt meestal niet hetzelfde als een normaal kopje koffie, maar als het goed gedaan wordt, is er weinig verandering.

Zijn de chemicaliën die gebruikt worden om koffie cafeïnevrij te maken gevaarlijk?

In het kort is het antwoord nee, zeggen experts, tenminste niet in de hoeveelheid waaraan iemand wordt blootgesteld door cafeïnevrije koffie.

Mensen die echter in hogere concentraties worden blootgesteld aan chemicaliën zoals methyleenchloride (zoals werknemers die het gebruiken om verf te verwijderen of metalen te ontvetten) kunnen een verhoogd risico hebben op lever- en longkanker en schade aan het centrale zenuwstelsel.

Experts onthullen of cafeïnevrije koffie goed of slecht is voor uw gezondheid

In april rondde het Environmental Protection Agency een verbod af dat de meeste toepassingen van methyleenchloride verbiedt. De chemische stof kan echter nog steeds worden gebruikt om koffie cafeïnevrij te maken, omdat voedsel en dranken in eerste instantie worden gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA), die bepaalde dat cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,001 procent van de chemische stof mag bevatten.

Ethylacetaat, de andere chemische stof die gebruikt wordt om koffie cafeïnevrij te maken, is volgens Brenner ook van weinig belang. Het komt van nature voor in sommige vruchten, zoals kiwi’s en guave, en wordt gebruikt in producten zoals nagellak en drukinkt. Maar er is geen bewijs dat het het risico op kanker kan verhogen.

Blootstelling aan ethylacetaat door inademing, inslikken of huidcontact kan volgens de Centers for Disease Control and Prevention echter de ogen, huid of keel irriteren. Maar de chemische stof vormt geen bedreiging voor de gezondheid in koffie.

Zodra de koffiebonen cafeïnevrij zijn gemaakt, kunnen er sporen van de chemische stof achterblijven. Na het branden van de bonen verdampen de chemicaliën bijna volledig.

Thuisgezette koffie met natuurlijke bonen kan een geweldige bondgenoot voor de gezondheid zijn (afbeelding ter illustratie)Foto: Pexels

Is chemievrije koffie een optie?

Als u zich nog steeds zorgen maakt over achtergebleven chemicaliën in koffie, zijn er alternatieven. Sommige merken decafeïneren koffie met behulp van het Zwitsers waterproces, dat, zoals de naam al doet vermoeden, water gebruikt in plaats van potentieel giftige chemische oplosmiddelen om cafeïne uit de bonen te verwijderen.

Bedrijven gebruiken dit proces als verkoopargument omdat er niet-giftige ingrediënten aan te pas komen, zegt Brenner, die eraan toevoegt dat cafeïnevrije koffie “volkomen veilig” is, ongeacht hoe het gemaakt wordt.

Om te weten of koffiebonen op deze manier cafeïnevrij zijn gemaakt, hoeft u alleen maar naar het etiket op de zak te kijken. Het kan gestempeld zijn met woorden als “Proceswater”, “Cafeïnevrij Zwitsers water ‘ of ’Cafeïnevrij Zwitsers water”.

Als u na het lezen van het etiket nog steeds niet zeker weet hoe uw cafeïnevrije koffie is bereid, kunt u op de website van het merk of bedrijf kijken.