Dit gebeurt er met het lichaam als je vermiljoen kersen eet

Het kersenseizoen breekt aan, de bomen beginnen te buigen onder het gewicht van het rijpe, sappige fruit. Niet alleen spreeuwen wedijveren met ons om deze lekkernij, maar ook de wormen die een voorliefde hebben gekregen voor deze bessen.
Je hebt vast wel eens fruit met wormen gegeten. Je oma’s stelden je gerust door te zeggen dat er niets aan de hand was, alleen dat er een extra portie ‘vlees’ was afgevallen. Hoewel wormen meestal worden geassocieerd met pruimen, hebben kersen ook ongewenste bewoners. Als we kersen van de boom plukken, denken we niet na over wat er in en op de kersen zit voordat we ze in onze mond stoppen. Kan fruit dat door wormen wordt gegeten gevaarlijk zijn?

Kun je door wormen aangevreten kersen eten?

Als de struiken en bomen in de zomer vol liggen met fruit, is het onmogelijk om deze lekkernij te weigeren. En terecht, want kersen bevatten een schat aan voedingseigenschappen. De anthocyanen in kersen hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die de symptomen van artritis en jicht kunnen verlichten. Ze zijn ook een rijke bron van kalium, dat de bloeddruk helpt reguleren en de nierfunctie ondersteunt. Kalium is ook nuttig voor de gewrichten en vermindert pijn en stijfheid. Kersen bevatten ook B-vitamines (bv. B1, B2, B6), vitamine C en E en bètacaroteen.
Het probleem kunnen insecten zijn, die dol lijken te zijn op de smaak en eigenschappen van kersen. Veel mensen huiveren bij de gedachte om dit wormachtige fruit te eten. Vanuit gezondheidsoogpunt is er echter niets gevaarlijks aan. De insecten zijn niet giftig en scheiden geen schadelijke stoffen uit. Daarom hebben ze zeker geen negatief effect op ons organisme. Het enige risico hier heeft te maken met hygiëne. Insectenlarven die in fruit leven vormen geen gezondheidsrisico omdat ze geen ziekten overbrengen en het fruit niet vergiftigen.

Lees ook  Bladerdeegkussentjes vol room en nutella!

Wat te doen tegen maden in kersen?

Het beste is om het beschadigde deel eraf te snijden en het hele fruit grondig te wassen voordat je het eet. Je kunt het fruit ook een paar minuten in water laten weken: de larven moeten dan naar de oppervlakte drijven.
Vergeet niet dat fruit, zelfs met ‘onverwachte huurders’, een waardevolle bron van vitaminen en mineralen is. Het is niet de moeite waard om het weg te gooien alleen vanwege de aanwezigheid van insecten. Bereid het op de juiste manier om van de smaak te genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *