Als je merkt dat de dooier in het ei deze kleur heeft, is het een goed idee om te controleren of het om een kwaliteitshoen gaat.

Sommige mensen kraken de eieren gewoon in een kom en gaan verder met de volgende stap van het recept. Maar er zijn ook mensen die de kleur van de dooier bijna onder een vergrootglas leggen. Soms is het bijna wit, en andere keren is het prachtig intens oranje. Wat geeft de pigmentatie aan, en wat is het gezondst? Laten we eens kijken.

Wat is beter – het wit of de dooier?

Het maakt niet uit of je van hard of zacht houdt – het is heerlijk in roerei, omelet of zelfs droge muffins. Eieren zijn niet alleen een lekker ontbijt of diner, maar ook een ingrediënt waar we veel recepten niet zonder zouden kunnen maken. Dit product is makkelijk verkrijgbaar en bestaat uit twee hoofdbestanddelen: het eiwit en de dooier.
Voor veel recepten heb je maar één ingrediënt nodig. Wat is de gezondere optie? Veel experts hebben duidelijke antwoorden gegeven op deze vraag. Het blijkt dat de dooier veel gevarieerder van samenstelling is. Het is ook de moeite waard om op te merken dat het calorierijker is. Het helpt het lichaam aan de vitaminen en mineralen die het nodig heeft, maar het bevat ook veel vet en cholesterol.

Eigenschappen van de dooier

De experts zeggen dat eieren deel moeten uitmaken van je dagelijkse voeding. Een gezond persoon kan ze elke dag eten, maar eet niet meer dan 10 stuks per week. Je kunt een combinatie van eiwit en dooier eten, of kiezen voor slechts één bestanddeel. Als eiwit niet je ding is, gebruik dan het intensere deel van het ei in je maaltijden. Wat zijn de voordelen van het eten van de dooier? Eerst en vooral moeten we vermelden:

  • Vitamine A,
  • vitamine D,
  • vitamine E,
  • vitamine K,
  • vitaminen van groep B,
  • foliumzuur,
  • choline,
  • kalium,
  • magnesium,
  • calcium
  • fosfor,
  • ijzer,
  • zink,
  • selenium.
Lees ook  Recept voor een gezonder zoet ontbijt - Maak deze geweldige bananenpannenkoeken zonder bloem en suiker!

Welke kleur eigeel is het gezondst?

Al generaties lang denken mensen dat intens oranje en donker eigeel het beste is. Je kunt dit soort eieren tegenkomen in winkels of op lokale markten, maar ze worden het vaakst gevonden in dorpen. De dooiers op de gekochte eieren zijn meestal nog erg bleek en nauwelijks gekleurd. Mensen denken dat deze van veel mindere kwaliteit zijn en geen waardevolle eigenschappen hebben. Het is de moeite waard om je af te vragen of dit echt invloed heeft op de werkelijkheid. Wat bepaalt de kleur van de dooier? Vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt de kleur van eidooiers beïnvloed door de aanwezigheid van carotenoïden, wat speciale pigmenten zijn. Wetenschappers hebben aangetoond dat als kippen in goede omstandigheden worden gehouden, met voer van goede kwaliteit, toegang tot gras of frisse lucht, de eidooier donkerder van kleur zal zijn.
Het juiste voer moet vol gezonde vetten, vitamine A, vitamine D, vitamine E en pigmenten zitten. Alleen met zo’n mengsel krijg je een gezonde, redelijk donkere en aantrekkelijke kleur. De kleur van de dooier kan vaak misleidend zijn. Scharrelkippen hebben het voordeel dat ze in een open ruimte leven, wat betekent dat ze kunnen foerageren op planten of kleine wormen. Het voedsel zit ook vol natuurlijke pigmenten, maar deze komen niet altijd in het ei terecht, waardoor de dooier vaak vrij bleek is. Het is ook mogelijk om een echt rijke dooier te krijgen van kippen in kooien. Dit heeft te maken met het voeren van grote hoeveelheden maïs en het toevoegen van speciale kleurstoffen aan het voer.

Lees ook  Onconventionele pannenkoekenlasagne met béchamel, gehakt en kaas - een snelle en knapperige traktatie voor iedereen

Kun je een rauw ei eten?

Eieren verschillen een beetje van veel ander voedsel omdat ze hun waardevolle eigenschappen niet verliezen, zelfs niet na langdurig koken. Daarom is het geen goed idee om rauwe eieren te eten. Dit kan een riskante keuze zijn voor je spijsverteringsstelsel. Niet alleen kan het spijsverteringskanaal niet goed omgaan met dit soort voedsel, maar het wordt ook vatbaarder voor bacteriën, waaronder de gevaarlijke salmonella. Dit is een infectieziekte die begint met pijn en krampen in de buik, hoge koorts en constante diarree, wat leidt tot snelle uitdroging.
Mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem moeten extra voorzichtig zijn met het eten van rauwe eieren. Het is ook belangrijk om de jongste leden van het gezin te beschermen. De experts zeggen dat je eieren altijd moet kiezen uit betrouwbare bronnen of vertrouwde leveranciers en dat je ze in de koelkast moet bewaren. Het is een goed idee om ze even af te spoelen onder de kraan nadat je ze uit de vorm hebt gehaald, voordat je ze verder gaat bereiden. Als veiligheidsmaatregel is het ook een goed idee om je handen grondig te wassen met zeep.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *