Je hoeft je handdoeken niet elke week of elke twee weken te wassen. Een expert vertelde ons wanneer de tijd rijp is.

Niet elke week, niet elke twee weken! Hier lees je hoe vaak je je handdoeken moet wassen om te voorkomen dat ze een broedplaats voor bacteriën worden.

Hoe vaak moet je je handdoeken wassen? Wanneer denk je eraan? Eens per maand, elke twee weken, elke week? Deze huishoudelijke taak lijkt misschien triviaal, maar de frequentie waarmee je je handdoeken wast is belangrijk – het is een kwestie van hygiëne.
Veel mensen denken dat het voldoende is om hun handdoeken om de twee weken of zelfs één keer per maand te wassen. Dit idee lijkt misschien praktisch, maar volgens hygiëne-experts kan het gezondheidsproblemen veroorzaken. De frequentie waarmee handdoeken worden gewassen, wordt vaak onderschat, ondanks het feit dat ze dagelijks in direct contact komen met onze huid.

Na elk gebruik absorberen handdoeken niet alleen water, maar ook dode huidcellen, lichaamsoliën en mogelijk resten van huidverzorgingsproducten. Dit creëert de perfecte omgeving voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen om zich te vermenigvuldigen. Micro-organismen houden van warme, vochtige omgevingen, zoals een langzaam drogende handdoek in een slecht geventileerde badkamer. Als handdoeken niet regelmatig worden gewassen, kunnen ze een ware broedplaats voor bacteriën worden.

Lees ook  Deze kruiden zijn geweldig om bevlekte kleding te redden.

Volgens Philip Tierno, microbioloog en professor aan de New York University, kunnen bacteriën zich al na twee of drie keer gebruik op een handdoek nestelen. Als ze niet regelmatig worden gewassen, kunnen ze zelfs een overbrenger worden van huidziekten zoals stafylokokkeninfecties en huidirritaties.

Dus hoe vaak moet je je handdoeken eigenlijk wassen?

Experts raden aan om handdoeken na maximaal drie tot vier keer gebruik te wassen. Dit komt overeen met ongeveer twee tot drie dagen gebruik als je één of twee keer per dag doucht.
Als je huidproblemen hebt, zoals acne, of last hebt van allergieën. Is het nog belangrijker om deze wasfrequentie aan te houden om te voorkomen dat deze aandoeningen verergeren. Ook sporthanddoeken of handdoeken die intensiever worden gebruikt, moeten vaker worden gewassen.

Lees ook  Laurierblad en zuiveringszout zijn een hemelse combinatie. Ze zijn de perfecte oplossing voor een veelvoorkomend huishoudelijk probleem.

Wat zijn de beste manieren om uw handdoeken te onderhouden?

Allereerst is het essentieel dat u uw handdoeken tussen het gebruik door volledig laat drogen. Hang ze op in een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur buiten de badkamer als deze vochtig is. Hoe sneller ze drogen, hoe kleiner de kans dat ze een broedplaats voor bacteriën worden.

Vervolgens raden we aan om handdoeken op een hoge temperatuur te wassen, idealiter 60°C. Om bacteriën effectief te elimineren. n laatste instantie is het belangrijk om de staat van de handdoeken zelf niet uit het oog te verliezen. Versleten handdoeken met beschadigde vezels absorberen minder goed water en zijn moeilijker schoon te maken. t is daarom raadzaam om ze ongeveer om de twee jaar te vervangen. Afhankelijk van het gebruik en de staat waarin ze verkeren.

28 Replies to “Je hoeft je handdoeken niet elke week of elke twee weken te wassen. Een expert vertelde ons wanneer de tijd rijp is.

  1. Bij ons gaan de handdoeken elke dag de was in. Hoe onthoud je waar je de bovenkant en de ond er rkant mee hebt afgedroogd. Gebruik je hem voor je haren en hele lichaam dus ook je intieme delen mee af te drogen en de volgende dag je gezicht. Nee ik vind het niet fris dan maar 1 extra was in de week.

    1. Wat een geemmer over wanneer te wassen.
      Hadden we het vroeger daar ook over?
      Heerlijk de was buiten hangen in de wind en zacht dat ze dan waren,maar nu word t in de droger gepropt zoveel mogelijk en dan ook nog een paar dagen laten zitten geen tijd om ze dan er gelijk uit te halen en dat gaat ook ruiken en broeien.
      Tsja…….

  2. Ik vind get kopstuk van dit artikel raar. Je hoeft niet elke week of twee weken te wassen! Dat miet je wel als je gedoucht hebt. Dan gaat de handdoek in de wasmand en laarzen het vast geen 2 weken meer liggen. Lekker bacteriën kweken. Nee hoor.

  3. Na elke wasbeurt de was in…soms over een dag. Wanneer er een onderscheid is tussen het bovenlichaam drogen toch het onderlichaam. Maar nooit verder dan deze optie.

  4. Als de handdoek niet meer lekker ruikt, gaat die de was in. Ik ga er van uit dat ik schoon ben na het douchen, dus de handdoek ook. Duurt soms wel een paar weken voordat die de was in gaat. Met mijn huid is niks mis en ik ben nooit ziek!

  5. Na elke wasbeurt een verse handdoek! Er wordt blijkbaar weinig aan het milieu gedacht. In hotels wordt ook aangeraden je handdoek meermaals te gebruiken omwille van onze bedreigde planeet. Ik ken trouwens niemand die ooit een handdoekinfectie opliep.

  6. Ik ben volledig verbaasd over dit artikel. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat iemand zo lang met een handdoek doet. Ik pak elke dag een schone doek voor op het aanrecht, een schone handdoek voor de douche. Theedoek en vaatdoek om de dag (ik heb een vaatwasser) afhankelijk of ik visite heb gehad, anders gaat gelijk alles de was in. Voor mijn edele delen heb ik een aparte handdoek, zodat ik dat nooit met mijn gewone douchedoek hoef te doen. Ik heb elke week een bomvolle wasmachine met doeken die ik met een voorwas en hoofwas een paar uur laat draaien.

    1. Marjolein, ik was ook totaal verbaasd! Dacht dat het een bizarre grap was.! Na het douchen gaat de handdoek toch gewoon in de wasmand? Wie gebruikt een douche handdoek 7 keer voordat ‘ie eindelijk gewassen wordt? Bah, gatver.

  7. Ik was mijn elke 5 dagen gemiddeld nooit een probleem. Mijn energie en water rekeningen zijn absurd laag en ik heb geen energie label. Ik gebruik zeep met douchen 2 keer per week en elke dag een koude douche🥸🥸🥸

  8. Ik ben verbijsterd over dit onderwerp.Je geeft als ouder voorbeeld hoe je hier mee omgaat.
    Bij elke douche beurt handdoek in de was. Punt uit. En deze handdoeken geen week in de wasmand laten liggen.
    Ook een klein wasje kan soms nog beter dan de wasmachine vol proppen. Vol gepropte wasmachine,geeft geen garantie op schone was. Was wel minimaal op 60 gr.

  9. Haha, ik woon om de hoek bij een wasstraat en ga er s’morgens vroeg na mijn jogging rondje als 1e klant piedeltje poedeltje helemaal doorheen en kom er altijd keurig droog uit!!
    Ik kleed me aan en loop op t’ gemakje weer naar huis. De cooling down..
    De eigenaar heeft me toegezegd dat ik nu altijd gratis mag omdat hij s’ morgens vroeg een enorme klantentoeloop heeft gekregen.. en is daar erg blij mee.
    Ik ook, want ik heb door al die borstels óók nog eens een gratis massage! Zo zie je maar weer hoe een mes snijden kan hier in ‘droog’ Zeeland..

  10. Bij ons is het normaal dat na elk gebruik de handdoeken in de was gaan, wij vinden het echt nie proper om de handdoeken om de twee dagen te verversen, ook nie hygiëne s om een handdoek voor boven en onderkant. Zijn 2 handdoeken, dan is het beter alle dagen propere te gebruiken,

  11. Heb al mijn baddoeken door midden geknipt en op naaimachine gezoomd.
    Gebruik deze helft ( meer dan genoeg)en na 1 keer afdrogen,hang ik hem een dag te drogen op een apart rekje,
    voor hij in de wasmand gaat. Wasmand vol dan wassen op 60 graden
    O ja ik gebruik deze helft na het douchen ook om de tegels en kraan mee droog te wrijven,
    Hoef daarom nooit te ontkalken!

  12. Ik zie net een item over allergieën,op rtl 4 slaan we niet door,als we elke dag de handdoeken omwisselen

  13. Ik vindt het belangrijk om 2 washandjes te gebruiken lichte kleur voor boven en donkere kleur voor onderaan is veel hygiënischer . Wat doe ik als de washandjes de zelfde kleur hebben het ene draai ik binnenste buiten. Dit doe ik op het werk.
    Thuis gebruik ik één washandje voor alles ook de handdoeken en als iedereen gewassen is neem ik alles weg en meteen steek ik ze in de wasmachine op 90 graden
    dus bij mij hebben microben en virussen schimmels geen kans ik voeg ook een beetje dettol toe of wat javel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *