Ik ben zo dankbaar voor die vlokken in mijn kussen, ze hielpen me eindelijk in slaap te komen. Het werkte vanaf de eerste nacht.

Ik werd wakker met hoofdpijn, een stijve nek en gespannen schouders. Ik heb van alles geprobeerd tegen slapeloosheid. Pas op advies van een vriend probeerde ik iets anders. Ik vond het tegengif voor mijn pijn. Met dit boekweitkussen kon ik eindelijk rustig de nacht doorslapen.

Eén oplossing voor slapeloosheid, ongemak en nekpijn

Jarenlang werd ik geplaagd door slapeloosheid, niet goed kunnen liggen, ’s nachts woelen en draaien en ’s ochtends wakker worden met niet alleen hoofdpijn, maar ook zwellingen, een stijve nek en gespannen schouders. Ik probeerde van alles: ik veranderde van matras, ik nam supplementen om beter te slapen, ik nam vitaminen en kruiden. De effecten waren tijdelijk of niet bestaand. Het ging zo ver dat ik het gevoel had dat ik moest huilen als ik er alleen al aan dacht om te gaan slapen. De vermoeidheid nam mijn hele lichaam over, wat zich vertaalde in slecht functioneren overdag, en ’s nachts begonnen de irritaties weer.
Op een dag, toen ik op bezoek was bij een goede vriendin, klaagde ik over een stijve nek en enorme slaapproblemen. Ik wist dat zij ook klaagde over slapeloosheid. Hoe verbaasd was ik toen ik hoorde dat ze al eerder met dit probleem had geworsteld! Ze bracht me… een kussen. Is dat mogelijk? Hoe?

  • Het bleek geen gewoon kussen te zijn, maar eentje gevuld met natuurlijke boekweitdoppen.

Waarom is het de moeite waard om te slapen op een kussen gevuld met boekweitdoppen?

Ik besloot er meer over te weten te komen. Een zwaar ruisend kussen gevuld met boekweit- of speltdoppen is niet alleen comfortabel, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen:

  • remt de groei van schadelijke bacteriën
  • biedt voldoende ondersteuning voor de nek en nekrug
  • werkt ontstekingsremmend
  • reguleert de temperatuur
  • heeft een ademende structuur
  • beperkt de ontwikkeling van huisstofmijt, wat gunstig is voor mensen met een allergie
Lees ook  Meng met water en was de ramen. Ze zullen zo helder glimmen dat je buurman groen ziet van jaloezie

Is het boekweitkussen comfortabel?

Dit kussen is veel zwaarder dan het standaardkussen. Bij elke beweging hoor je het zachte geritsel van de korrels die erin vallen, wat heel rustgevend en ontspannend is. Voor de eerste keer had ik geen problemen om mijn hoofd te positioneren. De neksteun was precies goed voor mij, waardoor ik binnen enkele ogenblikken in de perfecte positie lag om in slaap te vallen.
Ik was verbaasd over hoe anders de ervaring was met het natuurlijke kussen in vergelijking met die uit de winkel. Ik val graag op mijn buik in slaap, dus het was een uitdaging voor me om de vorige kussens aan te passen aan mijn behoeften. En hier? Nul problemen! Toen ik mijn hand eronder legde, lekten de korrels uit naar de zijkanten alsof ze zich aanpasten aan mijn verwachtingen.
Thuis heb ik donskussens, polyester kussens en zogenaamde orthopedische kussens. Geen van alle bood me zoveel comfort als boekweit. Na slechts een paar nachten erop te hebben geslapen, verdwenen mijn problemen met in slaap vallen en mijn nekpijn. Sinds ik hem heb, neem ik hem zelfs mee op reis omdat ik me niet kan voorstellen dat ik op andere kussens zou slapen.

Kun je een boekweitkussen wassen?

De zorg voor natuurlijke materialen kan vaak een uitdaging zijn. Hoe was je een kussen met een losse, natuurlijke vulling? Dat blijkt niet te kunnen, maar het is ook niet nodig. Boekweitdoppen zijn antibacterieel en houden geen vocht vast.

  • Een boekweitkussen bevordert ook niet de ontwikkeling van huisstofmijt, dus verschoon en was je kussensloop gewoon regelmatig. Eens per maand leg ik het kussensloop in de vriezer, vooral als ik verkouden ben, zodat er geen microben op het oppervlak achterblijven.

Contra-indicaties voor het slapen op een boekweitkussen

Ondanks mijn inspanningen heb ik geen enkele contra-indicatie gevonden voor het gebruik van een natuurlijk kussen. Het wordt aanbevolen voor elke leeftijdsgroep en is geschikt voor elke slaaphouding, zelfs op de buik.
Het is geweldig voor mensen die ’s nachts woelen en vaak van houding veranderen, omdat de korrels bij elke beweging naar een andere kant smelten om de halswervelkolom altijd voldoende ondersteuning te geven. Ik heb dit zelf getest en ik ben niet iemand die de hele nacht in één houding slaapt.
Boekweitdoppen veroorzaken geen allergische reacties, dus ze zijn veilig, zelfs voor gevoelige mensen. Om de stevigheid van het kussen naar wens aan te passen, hoef je alleen maar het kussen te openen (meestal hebben ze een rits) en er een paar handjes vulling in te gooien om de stevigheid en hoogte te veranderen.

Lees ook  Velen begonnen zout in grote hoeveelheden toe te voegen aan de wasmachine. De reden is eenvoudig en zou iedereen moeten weten.

Hoe vaak moet een natuurlijk kussen worden vervangen?

De enige reden om een boekweitkussen te vervangen is omdat de schillen afbrokkelen tijdens het gebruik.

  • Om comfort en een reeks gezondheidsvoordelen te garanderen, moet het kussen of de vulling elke 2-3 jaar worden vervangen door een nieuw exemplaar.

Een nieuw boekweitkussen kopen kost al vanaf 10 euro. Je kunt er echter ook zelf een maken door boekweitdoppen te kopen. Je betaalt dan ongeveer EUR 3 per kilo. Vergeleken met standaard kussens, die soms om de paar maanden vervangen moeten worden en die onaangenaam klonteren als ze gewassen worden, lijkt dit verstandiger en voordeliger.
En dan hebben we het nog niet eens over het ecologische probleem. De kunstmatige vulling van een polyester kussen heeft tientallen jaren nodig om te ontbinden en vormt een bedreiging voor het milieu. Natuurlijke, versnipperde boekweitdoppen zijn echter volledig ecologisch en vormen geen bedreiging voor het ecosysteem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *