Hoe vaak kun je kleren aantrekken zonder ze te wassen? We vroegen experts wat je na elk gebruik moet wassen.

Hoe vaak kleding gewassen moet worden, hangt af van verschillende factoren. Sommige mensen wassen kleding zodra ze ze dragen, terwijl anderen iets langer wachten. Wat vinden experts?

Als je niet weet hoe vaak je kleding moet wassen, kan dat gevolgen hebben. Kleding te onregelmatig wassen kan leiden tot problemen of infecties; te vaak wassen kan kleding beschadigen. Het kan ook leiden tot onnodig verbruik van grondstoffen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bepalen wanneer kleding weer gedragen kan worden zonder het te wassen en wanneer het gewassen moet worden.

Hoe vaak kun je kleding dragen zonder het te wassen? Experts maken het duidelijk

Er is geen harde regel over hoe vaak je kleding kunt dragen zonder het te wassen. Het is vooral een individuele kwestie, die vooral wordt bepaald door sociale en culturele kenmerken. Feit is dat mensen die meer zweten hun kleding veel vaker moeten wassen. Elke dag wassen lijkt vermoeiend, maar als je last hebt van puistjes op je rug of borst, is het het overwegen waard om je kleding elke dag te vervangen. Vuile kleren verzamelen zweet en bacteriën, die op veel plaatsen op het lichaam terechtkomen en verstopte poriën veroorzaken. Zweet in combinatie met dode huidcellen kan irritatie veroorzaken en tot acne leiden. Deskundigen van de American Academy of Dermatology, zoals gerapporteerd door CNN, adviseren:

  • Ondergoed, sokken, kousen, badpakken, leggings en sportkleding moeten na elk gebruik worden gewassen. Dit geldt ook voor alle andere kleding met vlekken, zweet, geur of zichtbaar vuil.
  • Pyjama’s kunnen één keer per week gewassen worden als je er ondergoed onder draagt en doucht voordat je ze aantrekt. Anders moet je hem dagelijks verschonen.
  • Spijkerbroeken en andere kleren moeten worden gewassen zodra ze vlekken, vuil of onaangename geurtjes vertonen.
  • Bovenkleding moet je één keer per maand wassen. De reden hiervoor is dat ze niet in direct contact met de huid komen als ze worden gedragen.
  • Hele schoenen of hun inlegzolen moeten minstens een keer per maand worden gewassen. Dit voorkomt de ontwikkeling van ziektes zoals voetschimmel.
Lees ook  Gebruik een thermostaatkop om je rekeningen laag te houden en je appartement lekker warmer.

Stop je spijkerbroek in de vriezer in plaats van in de wasmachine. De resultaten kunnen je verbazen

Iedereen heeft wel een spijkerbroek in de kast liggen. Het blijkt dat een van de belangrijkste regels om ze te verzorgen is: “Hoe minder vaak je ze wast, hoe beter”. Het ideale is om het te doen als ze echt vies zijn. Zo behouden ze langer hun oorspronkelijke staat. Als je ze echter wilt opfrissen en van bacteriën wilt ontdoen, is het de moeite waard om ze af en toe in de vriezer te gooien (gedurende 24-48 uur).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *