Het is verrassend hoeveel mensen dit vergeten te doen voor de winter, en dat kan ze duur komen te staan, met boetes die kunnen oplopen tot €450.

Dit is meer dan een formaliteit, het is een cruciale stap voor de winter om hoge rekeningen te vermijden en de veiligheid van je huis te garanderen.

Nu de winter eraan komt, maken veel huishoudens zich klaar om de verwarming weer aan te zetten of de open haard aan te steken om te genieten van de behaaglijke warmte van het vuur. Maar voordat je de verwarming weer aanzet, is het essentieel om een paar controles uit te voeren om ervoor te zorgen dat je apparaten goed werken, om geld te besparen en om ongelukken in huis, zoals brand of gasexplosies, te voorkomen.

Sommige dingen zijn welbekend, zoals het ontluchten en ontstoffen van je radiatoren, maar er is één cruciaal ding dat vaak over het hoofd wordt gezien: het vegen van je schoorsteen. Dit is veel meer dan een simpele formaliteit, het speelt een sleutelrol in de veiligheid van je huis. Toch negeren veel mensen het of stellen ze deze essentiële taak uit. Het niet vegen van je schoorsteen kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee.

Lees ook  Waar gooi ik oude nagellak weg? Veel mensen maken deze fout

Schoorsteenvegen houdt in dat de rookkanalen van de schoorsteen worden schoongemaakt om roetaanslag en andere verbrandingsresten te verwijderen. Wanneer een schoorsteen wordt gebruikt, produceert de verbranding van hout, kolen of andere brandstoffen fijne deeltjes, waaronder roet en creosoot. Deze resten hopen zich geleidelijk op in het rookkanaal en kunnen leiden tot gedeeltelijke of volledige verstopping.

Een van de grootste gevaren van deze verstopping is het risico op brand. Creosoot is licht ontvlambaar. Als het zich in voldoende hoeveelheden ophoopt, kan een eenvoudige vonk al genoeg zijn om een brand in het rookkanaal te veroorzaken, met het risico dat het vuur zich door het hele huis verspreidt. Elk jaar worden honderden woningbranden veroorzaakt door slecht onderhoud van de schoorsteen.

Een ander vaak onderschat gevaar is koolmonoxidevergiftiging.

Als de schoorstenen verstopt zijn, kunnen de verbrandingsgassen slecht worden afgevoerd en zich ophopen in huis. Koolmonoxide, geurloos en onzichtbaar, is een sluipmoordenaar die ongemak en misselijkheid veroorzaakt en in de ernstigste gevallen tot de dood kan leiden.

Lees ook  Zo isoleer je het interieur van je huis. Deze accessoires zijn een must voor de herfst en winter

Naast de gezondheids- en veiligheidsrisico’s kan het nalaten om je schoorsteen te vegen ook financieel duur zijn. In Frankrijk is het wettelijk verplicht om de schoorsteen te vegen. Het moet minstens één keer per jaar, zo niet twee keer, worden uitgevoerd door een erkende professional. In het geval van een schadeclaim als gevolg van een onverzorgde schoorsteen kunnen verzekeringsmaatschappijen weigeren de schade te dekken. Waardoor huiseigenaren voor aanzienlijke kosten komen te staan.

Bovendien kunnen overtreders bij een inspectie of klacht een boete krijgen voor het niet nakomen van hun onderhoudsverplichtingen. Dit kan je een derde-klasse boete van maximaal €450 kosten. De rekening kan snel oplopen, vooral als er schade is aan eigendommen of mensen.

One Reply to “Het is verrassend hoeveel mensen dit vergeten te doen voor de winter, en dat kan ze duur komen te staan, met boetes die kunnen oplopen tot €450.”

  1. Als jij een kachel of open haard hebt gebruik dan aardappelen schaal op het vuur dan lost hij de roet deltje op dan komt van zelf om laag heeft de brandweer ons eens verteld en het werkt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *