Gerammel in de koelkast is niet altijd normaal. Hier zijn een paar redenen om op te letten als je je zorgen maakt.

Maakt je koelkast knallende of krakende geluiden? Ontdek waarom hij deze geluiden maakt en of het een probleem kan zijn.

Hoe lang je je koelkast ook hebt, of hij nu nieuw of oud is, je hebt hem ongetwijfeld vaak horen kraken of rammelen. Deze geluiden kunnen een aantal vragen oproepen. Is het normaal? Gaat mijn koelkast kapot? Werkt mijn apparaat naar behoren? Waar komt het geluid vandaan? Dit zijn slechts enkele van de vragen die kunnen opkomen, vooral omdat de aanschaf van een nieuwe koelkast een aanzienlijk budget vertegenwoordigt…

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een koelkast rammelt. Dit geluid is normaal, zolang je maar weet wat de oorzaak is. Want in sommige gevallen kan het ook een teken van een defect zijn. De binnenwanden van de koelkast zijn gemaakt van materialen die uitzetten of krimpen bij temperatuurveranderingen. Wanneer de compressor stopt of start, kan de temperatuur binnenin plotseling veranderen, wat deze knallende geluiden veroorzaakt. Dit is normaal en vereist geen tussenkomst.

Lees ook  Het kan de luchtwegen irriteren en allergieën veroorzaken. Er zijn vier producten die gebruikt kunnen worden om het van muren en meubels te verwijderen.

Het geluid kan ook afkomstig zijn van de compressor.

Dit is een essentieel onderdeel van het systeem, omdat hij het koelmiddel laat circuleren. Naarmate ze ouder worden, kunnen sommige compressoren meer uitgesproken geluiden maken, zoals ratelen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je koelkast niet goed koelt, moet je het apparaat laten nakijken.

Koelkasten met interne ventilatoren kunnen soms geluiden maken als ze in- of uitschakelen. Als je een knallend geluid hoort, gevolgd door een fluitend of zoemend geluid, is het waarschijnlijk de ventilator die aangaat. Dit geluid is alleen zorgwekkend als de ventilator abnormaal hard draait of regelmatig stopt.

Maar wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel de meeste ratelende geluiden onschuldig zijn, kunnen bepaalde tekenen wijzen op een ernstiger probleem dat snel ingrijpen vereist. Hier zijn de situaties waarin het raadzaam is om een professional te raadplegen:

  • Als de koelkast rammelt en de interne temperatuur niet meer zo laag lijkt te zijn als vroeger, kan dit een teken zijn dat de compressor of een ander kritisch onderdeel het heeft begeven.
  • Een koelkast die voortdurend en met een abnormaal hoog volume rammelt, kan duiden op een storing in de motor of de compressor.
  • Als de koelkast rammelt en andere symptomen vertoont, zoals lekken, frequente onderbrekingen in de werking of waarschuwingslampjes, is het noodzakelijk om een monteur in te schakelen.
Lees ook  Ik gooi het koffiedik niet weg, maar doe het op een spons. Het is gratis en lost veel huishoudelijke problemen op.

Veel moderne koelkasten zijn ook uitgerust met een automatisch ontdooisysteem. Tijdens dit proces smelt het ijs dat zich in de verdamper heeft opgehoopt, en soms kunnen er stukjes ijs afbreken, wat krakende of knappende geluiden veroorzaakt. Dit geluid is onschadelijk en hoort bij de normale werking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *