Wat is de beste manier om beddengoed in de herfst te wassen en te drogen zodat het langer geurig en zacht blijft? We hebben een aantal toptips voor je.

Hoe was en droog je beddengoed als het veel regent? Ontdek hoe je beddengoed in de herfst langer geurig en zacht blijft.

De herfst is een moeilijk seizoen voor wassen en drogen. Het weer is er niet geschikt voor, maar het kan nog steeds. Leer hoe je je beddengoed op de juiste manier wast en droogt.

Hoe was je beddengoed en handdoeken? Kunnen ze samen worden gewassen?

Wat is jouw voorkeursmethode voor het wassen van beddengoed en handdoeken? Misschien doe je vaak verschillende soorten kleding door elkaar in de wasmachine om tijd te besparen en de was snel gedaan te krijgen. Maar vergeet niet dat het geen goed idee is om beddengoed en handdoeken samen in de trommel te doen. Als je dat doet, kun je de vezels van kussenslopen of lakens beschadigen, waardoor de stof er gekreukeld uit kan zien. Was beddengoed dus altijd apart en was beddelensets in vergelijkbare kleuren.

Hoe was je beddengoed in de wasmachine?

  • Zorg er eerst voor dat er geen andere dingen in de trommel zitten dan het beddengoed zelf.
  • Was licht beddengoed alleen met ander licht beddengoed – licht beddengoed met beddengoed in dezelfde kleur en donker beddengoed met donker beddengoed.
  • Lees de informatie op de labels voordat je begint met wassen (elk stuk beddengoed moet hetzelfde label hebben). Zo weet je op welke temperatuur je het beddengoed moet wassen – afhankelijk van de stof wordt 40 of 60 graden Celsius aanbevolen.
  • Voordat je elk stuk beddengoed in de wasmachine stopt, sluit je de lakens goed af en keer je ze binnenstebuiten. Zo behouden ze hun oorspronkelijke, intense kleuren. Vouw ze niet in blokjes – vouw ze liever dubbel.
  • Kies voor het wassen een wasmiddel dat niet te agressief is en je huid niet irriteert (de lakens komen er immers voortdurend mee in contact).
  • In het geval van gekleurde lakensets, denk dan aan een wasmiddel dat de afzonderlijke kleuren goed beschermt. Aan de andere kant, als je wit beddengoed wast, gebruik dan geen chloorhoudend wasmiddel, want dit kan leiden tot vergeling.

Hoe vaak moet ik mijn beddengoed wassen?

Er wordt aangeraden om beddengoed tijdens de herfst en winter minstens één keer per maand te verschonen en te wassen.

  • Vergeet echter niet dat deze periode gunstig is voor verkoudheid en allerlei ziekten, dus soms kan het nodig zijn om de wasfrequentie te verhogen.
  • Mensen met allergieën (vooral mensen die allergisch zijn voor stof en huisstofmijt) en mensen die in een huishouden met huisdieren wonen, moeten hun beddengoed ook vaker wassen – vooral als er huisdieren bij hen in bed slapen.

Beddengoed wassen – welk programma?

Welk programma is het beste voor het wassen van beddengoed? Soms kun je gewoon een programma op je wasmachine gebruiken met het label ‘beddengoed’, maar het is veel gebruikelijker om gewoon het programma ‘katoen’ of ‘anti-allergie’ te kiezen. Aan de andere kant, als je beddengoed gemaakt is van satijnen vezels, kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor de optie ‘fijn’.

Lees ook  Was deze 3 dingen niet met conditioner. Het zal ze bederven.

Hoe was je katoenen beddengoed?

Katoen is verreweg de meest gebruikte stof voor beddengoed. Het kan meestal gewassen worden op 60 graden Celsius, hoewel sommige fabrikanten 40 graden Celsius aanraden. Even een waarschuwing: bleekmiddel kan dit materiaal beschadigen. Kies gewoon een programma dat ontworpen is voor het wassen van katoen en stel het centrifugetoerental niet te hoog in – dan beschadig je de vezels niet.

Lees ook  Meng met water en was de ramen. Ze zullen zo helder glimmen dat je buurman groen ziet van jaloezie

Hoe kan ik mijn beddengoed drogen?

Wil je je beddengoed drogen zodat het lekker ruikt? Eigenlijk heb je twee opties:

  • drogen in de droogtrommel – het meeste beddengoed is nu geschikt voor efficiënt en vooral veilig drogen in de droogtrommel. De sleutel blijkt het kiezen van het juiste programma te zijn, zodat de elementen niet krimpen. Je kunt er ook speciale bolletjes ingooien om verdere kreukvorming te voorkomen. Zo’n droogbeurt duurt 30 tot 40 minuten.
  • Traditioneel drogen – als het zonnig weer is, met veel wind, kun je het beddengoed op het balkon of terras laten drogen. Als dit geen optie is, moet je er een plek voor zoeken in huis. Stel het beddengoed echter nooit bloot aan direct zonlicht – de kleuren kunnen vervagen. Schud elk stuk linnen goed uit voordat je het ophangt om kreuken te voorkomen. Laat het beddengoed volledig drogen zodat het niet gaat schimmelen in de kledingkast of kast.

2 Replies to “Wat is de beste manier om beddengoed in de herfst te wassen en te drogen zodat het langer geurig en zacht blijft? We hebben een aantal toptips voor je.

  1. Niet soveel tam tam beddengoed wassen altijd links draaien en er mogen gerust handdoeken mits ze kleurig zijn in de trommel niet xo moeilijk doen inde droger op kreukvrij drogen doe ik ook wasdroger met tennisbal in doen
    Werkt perfekt ook bij winterjassen
    Die gestikt zijn d
    Geen wol

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *