Dit beestje kan veel meer schade aanrichten aan je kasten dan motten – hier lees je hoe je er vanaf komt.

Minder bekend dan motten, kunnen kevers grote schade aanrichten in huis! Gebruik deze effectieve methode om voorgoed van ze af te komen.

Motten staan al lang bekend als de nemesis van kasten en garderobes, samen met andere vervelende beestjes. Maar er is nog een andere, vaak over het hoofd geziene maar even destructieve bedreiging die op de loer ligt: de kever. Het lijkt misschien een onschuldig insect, maar ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je textiel. Als je gaten ziet in je truien, maar geen motten, is het waarschijnlijk dat dit kleine beestje in je huis woont.

Het verschil tussen deze twee beestjes is dat kevers niet bang zijn voor licht. Ze eten je textiel en vallen ook hout aan. Ze eten alles wat droog en organisch is. Je kunt een kever onderscheiden van andere insecten door zijn ovale vorm en kleur, die varieert van bruin tot zwart en vaak opvallende patronen op de rug heeft. Het is het larvenstadium (dat twee jaar kan duren) dat de meeste schade aanricht.

Lees ook  Ik ben zo enthousiast om deze geweldige truc te delen om kleding op te hangen in kleine flats!

Er zijn een aantal tekenen dat je besmet kunt zijn:

  • Gaten in je kleding, tapijten, gordijnen, enz.
  • Oude vervellingen van larven (ook wel exuviae genoemd).
  • Langwerpige, bruin/beige keverlarven met harige lichamen.
  • Aanwezigheid van volwassen kevers.

Wat kan er gedaan worden?

De methode is dezelfde als die gebruikt wordt om van motten af te komen. Het eerste wat je moet doen is je kasten, kleerkasten en lades regelmatig controleren op nesten of tekenen van een keverplaag. Maak vervolgens je opbergruimtes goed schoon en stofzuig tapijten, vloerkleden en gestoffeerde meubels om eventuele kevereieren of larven te verwijderen. Het is ook een goed idee om je kasten en lades grondig schoon te maken en al het textiel dat erin heeft gelegen te wassen. Kevers kunnen niet tegen extreme hitte of kou. Als je toch een plaag krijgt, was je textiel dan in de wasmachine op 60 graden of vries het minstens 72 uur in een luchtdichte plastic zak in om de eitjes en larven te doden.

Lees ook  Met dit kruid raak je mieren gegarandeerd voorgoed kwijt.

Gebruik daarna natuurlijke afweermiddelen zoals lavendel, kruidnagel of cederhout om de kleine beestjes weg te houden. Als laatste redmiddel, als je te maken hebt met een ernstige plaag, kun je chemische behandelingen gebruiken zoals spuitbussen of insecticiden die ontworpen zijn om kevers te verdelgen. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant zorgvuldig opvolgt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt bij het gebruik van deze producten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *