Dit is de beste manier om condens en schimmelvorming op ramen deze herfst te voorkome

Nu de temperaturen dalen, merk je waarschijnlijk dat er vocht ontstaat op de ramen in je huis. Het is belangrijk om dit te verhelpen voordat het een winterprobleem wordt.

Nu de kou en de regen eraan komen, krijgen we allemaal te maken met een seizoensgebonden probleem in onze huizen: condensatie en schimmel.

Condensatie op ramen is een veelvoorkomend herfstverschijnsel.

Als je er niets aan doet, kan deze vochtigheid snel leiden tot schimmelvorming, wat niet alleen lelijk is, maar ook gevaarlijk voor je gezondheid. Je kunt dus het beste vroeg actie ondernemen om schade deze winter te voorkomen!

Waarom condensatie ontstaat

Condensatie ontstaat wanneer de warme, vochtige lucht in je huis in contact komt met een koud oppervlak, zoals je vensterruiten. Warme lucht bevat meer waterdamp en wanneer deze damp plotseling afkoelt bij contact met het glas, verandert hij in waterdruppels. Als deze druppels onbehandeld blijven, kunnen ze een omgeving creëren die bevorderlijk is voor schimmelvorming, afbladderend behang, beschadiging van verfwerk enzovoort.

Lees ook  Ga je binnenkort verbouwen? Veel mensen maken keer op keer dezelfde fout.

Hoe om te gaan met vochtigheid

Ventilatie en vochtbeheersing zijn essentieel om condensatie te voorkomen. Als je druppels ziet verschijnen, laat ze dan niet rondslingeren, maar droog ze met een goed absorberende doek. Denk er vervolgens aan om je huis elke dag te luchten, zelfs in de herfst en winter. Desondanks kan er condens blijven verschijnen. In plaats van voortdurend condens weg te vegen, zijn er manieren om het te elimineren. De drie kamers die er het meeste last van hebben zijn vaak de slaapkamer, keuken en badkamer. Hier vind je de juiste methode voor elk van deze kamers.

De reden waarom condensatie op slaapkamerramen ’s nachts zo vaak voorkomt, is dat mensen vaak hun verwarming uitzetten terwijl ze slapen, waardoor de kamertemperatuur aanzienlijk daalt. Zet je radiatoren niet helemaal uit, maar gewoon wat lager. Zorg er ook voor dat je nooit kleren droogt in deze kamer, omdat dit de luchtvochtigheid verhoogt, waardoor de kamer vochtig en oncomfortabel wordt terwijl je slaapt.

Lees ook  Wij hebben het antwoord op je vraag! Dit is waarom de eco-modus van je vaatwasser eigenlijk langer duurt dan de andere programma's.

Het zal je niet verbazen dat de keuken een grote bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis, met de vele kookapparaten en de stoom die vrijkomt tijdens het koken. De makkelijkste manier om condensatie op keukenramen te verminderen is om altijd een afzuigkap te gebruiken tijdens het koken en om altijd pannendeksels te gebruiken om stoomvorming te voorkomen. Zorg er ook voor dat je de ramen openzet tijdens het koken en houd de keukendeur dicht als dat mogelijk is.

In de badkamer

Een eenvoudige truc om de stoom in de kamer onder controle te houden en te voorkomen dat het zich door het hele huis verspreidt, is ervoor te zorgen dat je een goed sluitend douchegordijn of douchescherm hebt.

9 Replies to “Dit is de beste manier om condens en schimmelvorming op ramen deze herfst te voorkome

  1. Heeft in Zweden gewoont en terug naar Belgie gekomen en deze problemen hebben zij niet
    Zij hebben Ventilatie eenheid in huis en appartementen.
    Deze ventilatie hebben wij hier ook in Belgie zo dus geen probleem
    3 vensters tezamen in.de plaats van 2
    Ventilatie system boven de vensters
    Vormt geen schimmels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *