Doe één ding voordat je begint met frituren. Zo weet je zeker dat de olie niet door de hele keuken spettert.

Je bent van plan om een lekkere maaltijd in elkaar te flansen, dus je pakt de pan en zet het fornuis aan. Helaas verandert je ruimte al snel in een slagveld – allemaal door de sissende olie aan alle kanten. Hoe kunnen we dit voorkomen? Er is een eenvoudige truc die je leven als kok een stuk makkelijker maakt.

Hoe frituur je zonder rotzooi?

Sommige gerechten kun je het beste bereiden in een koekenpan met heet vet. Maar als je een fout maakt in de keuken, wordt niet alleen het gebied rond het fornuis vies. Het is lastig om vastzittend vet eruit te krijgen en het kan zelfs blijvende vlekken maken op kleding. Verhitte olie kan ook pijnlijke brandwonden veroorzaken. Dus hoe kunnen we dit voorkomen? Het is belangrijk om voorbereid te zijn en één eenvoudige truc te kennen.

Een moment van onoplettendheid is alles wat nodig is. Waarom sist olie bij het frituren?

De reden hiervoor is heel eenvoudig.

  • Water is de boosdoener van keukenchaos. Wanneer het in contact komt met het vet en wordt beïnvloed door hoge temperaturen, verandert het in een nogal explosief mengsel.

Er is maar een klein beetje vocht nodig, dat op het oppervlak van de pan terecht kan komen als je het niet goed afspoelt en droogt. Soms verschijnt het in het gerecht met voedsel dat niet volledig gedroogd is voor het bakken. Dit is vooral het geval bij vlees en groenten. Als het in contact komt met vet en wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, kan het een behoorlijk explosief mengsel worden.

Lees ook  Deze manier van tomaten koken moet je gewoon proberen voor het einde van het seizoen.

Wat te doen zodat de olie niet gaat knetteren? Niet iedereen kent dit patent

Voordat je begint met koken, veeg je de pan goed af met een papieren handdoek. Om ervoor te zorgen dat vocht geen problemen veroorzaakt wanneer je eenmaal begonnen bent met koken, gebruik je een van de twee eenvoudige kooktechnieken die misschien niet meteen voor de hand liggen.

  • Strooi gewoon een platte theelepel zout gelijkmatig over de hele pan, giet dan de olie erin en verhit het. Het zout helpt het water te absorberen, zodat het vet niet door de hele keuken spat.
  • Drenk vervolgens een wattenstaafje in een beetje azijn en veeg hiermee het oppervlak van de pan schoon. Een klein beetje azijn heeft geen invloed op de smaak van het gebakken voedsel. Het belangrijkste is om het voedsel goed droog te deppen met een servet voordat je het bakt, of om het te laten “uitdrogen”, zoals in het geval van de brisket die ze eerder heeft gekookt en gebakken.
  • Een andere handige tip is om het vlees in te smeren met zetmeel, maar je kunt ook bloem gebruiken.
  • Tot slot, en dit is een geweldige tip, gebruik een beschermkap en hoop er het beste van.
Lees ook  Is het goed om koffie te drinken op een lege maag? Ik heb hier alle informatie die je nodig hebt.

Vermijd deze veelgemaakte fout

Velen van ons grijpen instinctief naar een deksel wanneer we sissende olie zien. De situatie lijkt onder controle omdat het vet zich niet over de muren en meubels verspreidt.

  • Het water dat uit de pan verdampt, zet zich af aan de binnenkant van het deksel. Als je het eraf haalt, begint het onmiddellijk op het oppervlak van de verwarmde pan te druppelen, wat leidt tot nog meer sissend vet en veel stoom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *