Veel mensen maken een grote fout met de toiletbril. Ik kan niet geloven dat ze dat niet weten.

Misschien bent u een van de vele mensen die de wc-bril omhoog laat als ze doorspoelen. Als dat het geval is, wil je misschien eens kijken wat Dr. Pottinger, een specialist op het gebied van infectieziekten in de kliniek van Seattle, te zeggen heeft over deze gewoonte. Dit is ook iets waar hij naar kijkt in zijn onderzoek aan de Universiteit van Washington.

Fecal fog kan tot 2 meter ver komen

Wanneer je het toilet doorspoelt, verandert de inhoud van de toiletpot door de kracht van de spoeling in een aerosol. Deze aerosolen worden vervolgens door de ruimte verspreid, binnen een afstand van 30 tot 180 cm. De nevel die door je uitwerpselen wordt geproduceerd, verspreidt zich over een grote afstand.
Bovendien, als je toilet in de badkamer staat, zullen je handdoeken, zeep en tandenborstels allemaal bedekt zijn met fecale deeltjes. E. coli gedijt bijvoorbeeld bijzonder goed in natte handdoeken. In slechts 3-4 dagen vermenigvuldigen de bacteriën zich zo sterk dat je een veel grotere hoeveelheid E. coli binnenkrijgt na het afvegen van je gezicht dan wanneer je je hoofd in de toiletpot steekt.

Lees ook  Waait er een koude wind door het appartement? Vergeet niet op deze elementen te letten

Fecale bacteriën komen het lichaam binnen via de mond

Als je de wc-bril niet dichtdoet, zijn je toiletten bedekt met onzichtbare uitwerpselen. Het is alleen de vraag hoeveel er is. Dr. Pottinger zegt dat als je met andere gezinsleden in een appartement woont, je allemaal bedekt bent met een fijn fecaal laagje. Het is geen prettige gedachte, maar deze bacteriën zijn meestal niet schadelijk. Sterker nog, ze zijn vaak gunstig, omdat ze helpen je immuniteit op te bouwen.

Dat gezegd hebbende, kunnen dingen veranderen als een gezinslid een besmettelijke ziekte heeft opgelopen. Diarree wordt bijvoorbeeld meestal veroorzaakt door virussen die het spijsverteringsstelsel aantasten. Als deze aan het oppervlak blijven plakken wanneer je doorspoelt en iemand anders ze aanraakt en vervolgens zijn mond aanraakt, is de kans groot dat hij ook besmet raakt.

Lees ook  Bevestig het bakpapier gewoon aan de mop. Je hebt geen last meer van dit probleem.

Je deelt ziektekiemen met de mensen met wie je samenwoont. Niet alleen mensen die symptomen vertonen, kunnen anderen ziek maken door ziektekiemen te verspreiden.

Was je handen en raak je gezicht niet aan

Het antwoord op de vraag of je de wc-bril dicht moet doen voordat je doorspoelt, is dus een dikke JA! De wc-deksel is natuurlijk niet luchtdicht, maar het kan een groot verschil maken om te voorkomen dat ziektekiemen zich in de omgeving verspreiden, omdat het grotere deeltjes in de toiletpot houdt.
Het is ook een goed idee om je handen te wassen en je gezicht niet aan te raken na een toiletbezoek in je eigen huis of in het openbaar. Dit is eigenlijk de meest voorkomende manier waarop je ziek kunt worden van ziektekiemen in je ontlasting: via de orale weg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *