De bouillon blijft vers en wordt niet zuur. Het blijft tot drie maanden na het koken vers. Dit is het soort advies dat moeders hun dochters geven.

Bouillon is een fundamenteel onderdeel van de keuken. Het zit boordevol voedingsstoffen, geeft ons lichaam een collageenboost en verwarmt ons lekker als we het drinken. Soms kan de soep, ondanks onze inspanningen, vrij snel bederven. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Waarom bederft de soep zo snel?

Sommige ingrediënten kunnen het gistingsproces van de bouillon versnellen, waardoor het binnen een paar uur niet meer eetbaar is. Uien en prei zijn in dit opzicht bijzonder problematisch. Onze grootmoeders wisten dit en probeerden meestal de groenten meteen na het koken uit de bouillon te halen. Het is niet alleen dat de groenten de bouillon zuur kunnen maken, maar ze kunnen ook de smaak beïnvloeden als de bouillon eenmaal gekookt is.
Met vlees is het een ander verhaal. Het lijkt misschien wat ongebruikelijk, maar als je het vlees na het koken in de bouillon laat zitten, heeft dat geen invloed op de smaak. Het is waar dat vlees soms rubberachtig en moeilijk te verteren wordt als het uit de bouillon wordt gehaald. Aan de andere kant, als je het vlees in de soep laat, blijft het lekker vochtig en smakelijk.

Lees ook  Er zitten rode vlekken op de kip! Laten we uitzoeken wat ze betekenen.

Hoe verleng je de houdbaarheid van bouillon?

Er zijn een paar manieren om bouillon vers te houden. In de winter kun je de bouillon laten afkoelen op een balkon of ergens anders waar het koel is. Als het buiten warm is, kun je de bouillon snel afkoelen door hem in een gootsteen met koud water te zetten. Zodra het is afgekoeld, zet je het in de koelkast en blijft het een paar dagen vers. Een andere optie is om de bouillon in te vriezen, wat een geweldige manier is om het drie maanden te bewaren.

Lees ook  Leg wat koffiedik in de koelkast. Je zult versteld staan als je ziet wat er dan gebeurt!

Verwarm alleen zoveel als je eet

Even een tip: als je bouillon opwarmt, zorg er dan voor dat je niet meer opwarmt dan je direct kunt opeten. Als je bouillon een paar keer opnieuw opwarmt, kan dat de smaak beïnvloeden en wordt het sneller slecht.
Als je bouillon gebruikt als basis voor soep, saus of risotto, is het belangrijk om de bouillon vers en smakelijk te houden zodat je culinaire avonturen een succes worden. We hopen dat deze tips je helpen om je bouillon in de best mogelijke conditie te houden en optimaal te genieten van de heerlijke smaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *