Hier is een snelle tip om planten in de herfst water te geven: Veel mensen vergeten dit.

De herfst is een geweldige tijd om te genieten van onze tuinen, die nog vol staan met bloemen en groenten. De kortere dagen en koelere nachten betekenen echter dat we onze planten anders moeten gaan verzorgen. Er zijn een paar dingen waar we in oktober op moeten letten. Het belangrijkste is de watertemperatuur. Als die te laag is, kan dat de gewassen verslechteren of zelfs ernstig beschadigen.

Nu is het tijd om na te denken over snoeien en mulchen. Veel planten zijn nog in een vegetatieve fase, dus ze hebben andere verzorging nodig dan in de zomer. Oktober is een andere maand voor water geven, en voor sommige planten is het beter om geen water te geven.

  • In de herfst is de optimale tijd om planten water te geven de middag.

Omdat de ochtend- en avondtemperaturen al vrij laag zijn, kan water geven op dit moment het risico op ziekten, waaronder schimmelinfecties, verhogen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de wortels water geeft en niet de stengels of bladeren.

Lees ook  Je zult zien dat gele vlekken en kalk al na 15 minuten verdwijnen. Gebruik maar één tablet. Je douche ziet er weer als nieuw uit.

Een ander belangrijk punt is de temperatuur van het water. Het is een veel voorkomende misvatting dat hoe kouder, hoe beter. Het kan zelfs de groei van planten vertragen.

  • Als je regenwater buiten gebruikt om te besproeien, wacht dan tot het na de nacht een beetje warmer wordt.

Het is ook de moeite waard om te weten dat de herfst vaker regen en langer aanhoudende ochtenddauw met zich meebrengt. Daarom is het een goed idee om minder water te geven, zodat de planten niet onder water komen te staan. Natuurlijk is het belangrijk om het weer in de gaten te houden.

  • Als de herfst warm en droog is, zal onze tuin meer water nodig hebben dan bij koeler weer.

Deze planten hoef je voor de winter geen water meer te geven

Niet alle planten hoeven in de herfst water te krijgen. Voor sommige planten kun je, of moet je zelfs, afzien van deze behandeling.

  • Geef fruitbomen, struiken en andere planten die hun bladeren verliezen voor de winter geen water voordat de vorst invalt.

Water geven in de herfst kan het groeiseizoen verlengen en het risico op vorst verhogen. Vermijd het stimuleren van planten in deze periode.

Lees ook  Gebruik gewoon een liniaal om te meten. Een tuinier geeft tips voor het planten van tulpen.

Geef niet opnieuw water voor de vorst invalt:

  • Appel, peer, perzik, abrikoos, kers, zure kers, pruim, aalbes, framboos;
  • Seringen, rozen, hortensia’s en magnolia’s.

In de herfst mogen geen behandelingen worden uitgevoerd die de planten kunnen stimuleren.

Waarom hebben deze planten geen water nodig tijdens de winter?

  • Het afvallen van bladeren is een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen droogte wanneer de grond bevroren is in de winter en de wortels geen water kunnen opnemen.

In de lente en zomer helpen de bladeren om de plant gehydrateerd te houden door water af te geven via een proces dat transpiratie wordt genoemd. Hierdoor kan het water van de wortels via de scheuten naar de bladeren stromen. Als de transpiratie stopt, stopt ook de watercirculatie en gaat de plant in rust.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *