Is de kleur van de vlam op je gasfornuis veranderd? Dat kan een teken zijn dat er iets mis is.

Het gasfornuis is nog steeds een steunpilaar in veel keukens. Als je elke dag aan het koken bent, is het makkelijk om de kleur van de vlam te vergeten – maar je moet er wel op letten. Als je in de gaten houdt hoe de vlam eruitziet, kun je zien of een apparaat goed en veilig werkt. Welke kleur moet het gas in een gasfornuis hebben en wat betekent een verandering in kleur? Wanneer moeten we meteen professioneel advies inwinnen?

Welke kleur moet een gasvlam hebben?

Heb je de neiging om het fornuis aan te zetten en je meer te concentreren op de bereiding van het eten? Het is een goed idee om de werking van je apparaat regelmatig te controleren om verontrustende signalen zo snel mogelijk op te vangen.

  • Een goede gasvlam op een gasfornuis moet blauw van kleur zijn.

Dit is een goed teken dat het gas goed wordt verbrand. Het betekent dat het hoofdbestanddeel van aardgas, methaan, volledig wordt geoxideerd door zuurstof. De kachel is veilig en efficiënt in gebruik.

De perfecte blauwe vlam moet helder en stabiel zijn, zonder aarzelen of sputteren. Dit geeft aan dat het gas goed brandt.

Lees ook  Bak je vlees op deze manier? Wees dan niet verbaasd als er water uitkomt. Je kunt je beter aan deze regels houden

Wat betekent een gele of oranje gasvlam?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het soort gas geen invloed op de kleur van de vlam.

  • Als de vlam geel of oranje is, is dat een signaal dat er iets mis is.

Het is in elk geval een goed idee om dit fenomeen in de gaten te houden. Deze kleur is een teken dat het gas niet volledig is verbrand. Als dit niet wordt gecontroleerd, kunnen er ook gevaarlijke bijproducten (zoals koolmonoxide) worden gevormd. Als je fornuis niet efficiënt werkt, ben je langer bezig met koken en betaal je uiteindelijk meer voor je energierekening.

Wat beïnvloedt de kleur van de vlam in het fornuis? De redenen kunnen prozaïsch zijn

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij deze aandoening. Soms is het gewoon een kwestie van verkeerd gebruik van het gasfornuis. Controleer eerst en vooral of de kapjes van het rooster en de branders goed uitgelijnd zijn. Ze kunnen uit de lijn staan, bijvoorbeeld als u ze aan het schoonmaken bent. Zelfs een kleine verkeerde uitlijning kan leiden tot verminderde prestaties.

Lees ook  Je kunt het kookding gebruiken om muizen en ratten af te schrikken. Ze zullen niet meer naar je toe komen.

Bovendien zorgt vuil dat zich heeft opgehoopt, inclusief etensresten, er ook voor dat de kachel niet zo goed brandt als zou moeten. Men realiseert zich niet altijd dat verkleuring van de vlam het gevolg kan zijn van verwaarloosde pannen en potten. Als je ze niet schoonmaakt, hopen vuil en kalk zich op en beïnvloeden ze de werking van het hele apparaat.

Wanneer is een professional nodig?

Het probleem kan iets ingewikkelder zijn. Er zijn ook andere redenen voor vlamverkleuring, zoals onzuiverheden in het gassysteem, een onjuiste afstelling van het mondstuk of schade aan het fornuis. In dit geval kun je het beste een professional inschakelen om de staat van het apparaat te beoordelen en het weer in orde te maken.
Als we nog steeds niet zeker zijn over de kwaliteit van het gas, kunnen we contact opnemen met de leverancier om een test te regelen. Toch moeten we rekening houden met de mogelijkheid dat het gas in orde is en dat de kosten van de analyse worden gedekt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *