Je kunt tot 25% energie besparen met je oven dankzij deze eenvoudige verandering die veel mensen negeren.

De oven is een van de grootste energievreters in huis. Maar er is een functie die je kunt gebruiken om geld te besparen.

De oven is een onmisbaar apparaat in onze keukens, maar wist je dat het ook een echte energieverslinder kan zijn? Hij verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid energie, vooral als hij niet op de meest efficiënte manier wordt gebruikt. Er zijn echter een paar eenvoudige dingen die je kunt doen, en een programma dat vaak over het hoofd wordt gezien, waarmee je tot wel 25% aan energiekosten kunt besparen!

De eerste tip om energie te besparen is om de roterende warmtefunctie van je oven te gebruiken.

De meeste moderne ovens zijn uitgerust met deze functie, maar slechts weinig mensen gebruiken hem op de juiste manier. In tegenstelling tot statische warmte, die alleen verwarmt vanaf de onderkant en/of bovenkant, maakt roterende warmte gebruik van een ventilator om de warmte gelijkmatig in de oven te verdelen.
Deze gelijkmatige warmteverdeling bespaart voorverwarmen en kooktijd. De warmte bereikt het voedsel efficiënter, waardoor de bereidingstijd korter wordt. Een ander voordeel van roterende warmte is dat het vaak mogelijk is om de temperatuur te verlagen in vergelijking met traditionele warmte, zonder afbreuk te doen aan de kookkwaliteit. Door de kooktijd en temperatuur te verlagen, kun je het energieverbruik aanzienlijk verlagen. Het is een eenvoudig gebaar dat misschien onbeduidend lijkt, maar het maakt een aanzienlijk verschil op je elektriciteitsrekening.

Lees ook  Je wast op de verkeerde temperatuur. Dat is niet efficiënt en kost je meer dan nodig is.

Met deze kookmethode kun je meerdere gerechten tegelijk bereiden: de warmte circuleert door de hele oven, zodat je meerdere gerechten op verschillende niveaus kunt bereiden, zonder geuren en smaken te vermengen. Door verschillende gerechten tegelijk te bereiden, vermindert u de tijd dat u uw oven gebruikt, en dus ook uw elektriciteitsrekening!

Om het verbruik van je oven nog verder te verminderen, kun je deze andere tips toepassen.

Een veelgemaakte fout is om de oven systematisch voor te verwarmen, zelfs als dat niet nodig is. Hoewel sommige recepten vereisen dat de oven vanaf het begin heet is, kunnen veel gerechten, zoals gratins of gebraad. Direct in de koude oven worden bereid. Door voorverwarmen te vermijden, bespaar je een aanzienlijke hoeveelheid energie, omdat de oven niet op temperatuur hoeft te komen voor je aan de slag gaat.

Lees ook  Denk twee keer na voordat je naar dat gereedschap grijpt. Je zou je pioenen kunnen beschadigen.

Een andere zeer eenvoudige manier om energie te besparen is door de ovendeur niet te openen tijdens het koken.

Elke keer dat je de deur opent, verlaag je de temperatuur binnenin en moet de oven meer energie verbruiken om de verloren warmte terug te winnen. Gebruik in plaats daarvan het glas en de interne verlichting om het kookproces te controleren zonder de thermische balans te verstoren.
Tot slot kunt u de oven uitschakelen voor het einde van de bereidingstijd. De oven houdt nog enkele minuten warmte vast na het uitschakelen. Profiteer van deze restwarmte om de bereiding van je gerechten te voltooien zonder extra energie te verbruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *