Waar moet ik de eierschalen weggooien? De meeste mensen hebben het mis.

Afvalscheiding is een voorbeeld van een systeem waarbij er meer uitzonderingen op de regel zijn dan regels. De meesten van ons hebben echter geleerd dat voedselresten bij het bioafval moeten. Dat is waar, tenzij ze… vet, vlezig of zuivelachtig zijn. Sommigen zullen erg verbaasd zijn na deze zin, maar het is niets vergeleken met de regels voor het sorteren van… eieren. Het blijkt dat het op de juiste manier weggooien van een rot ei een grotere uitdaging kan zijn dan het scheiden van linzen en kikkererwten.

Rot ei? Gooi het nooit bij het bioafval!

Voor de afvalindustrie zijn eieren een van de meest problematische afvalstoffen. Het probleem is de onintelligente sorteermethode, die voor velen als een grote verrassing kan komen. Het blijkt dat een gewoon ei helemaal geen organisch afval is – althans niet helemaal.
Volgens de principes van afvalsortering:

  • De eierschaal moet in een bruine bak – BIO-afval;
  • de dooier en het wit moeten in de zwarte bak – gemengd afval.

Van het bioafval wordt compost gemaakt, dat moet voldoen aan de relevante normen. Om zijn werk te kunnen doen, moet bioafval vrij zijn van vetten, vlees en zuivelproducten. Daarom mogen boterhammen besmeerd met boter (vet), aardappelen met saus (vet en vlees), maar ook vleeswarenresten, botten en botten niet bij het bioafval.
Het blijkt dat de meeste restjes na het eten in de vuilnisbak voor gemengd afval moeten en niet op de composthoop, zoals in veel Slowaakse huizen en flats het geval is.

Lees ook  Waarom wast de wasmachine kleding niet goed? Kijk op één plek. Dit zal je de waarheid vertellen

Wat wordt er gedaan met organisch afval? Compostproductie

Het hele proces van het verwerken van bioafval dat door gemeentelijke diensten wordt ingezameld, kan in drie fasen worden verdeeld.

  • Nadat het afval uit de containers is gehaald, gaat het bioafval naar fabrieken waar het wordt versnipperd.
  • Vervolgens wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor het ontbindingsproces versnelt en sommige delen worden ontdaan van gevaarlijke micro-organismen en parasieten.
  • Vervolgens wordt het gemengd met de grond tot hoopjes die 3 tot 6 weken ‘rijpen’.

De afgewerkte compost wordt gescheiden, klaargemaakt voor transport en verzonden naar de ontvangers. Dit is een van de gemakkelijkste manieren om te recyclen en kan, tenminste gedeeltelijk, gebruik maken van de enorme hoeveelheden weggegooid voedsel en ander organisch materiaal.

Lees ook  Wist je dat de wc-borstel een verborgen functie heeft? Daarom laten ze hem vaak vuil achter

Wat moet er bij het organisch afval?

Gooi in een bruine bak die bestemd is voor GFT-afval

  • fruit- en groenteschillen (met veel uitzonderingen)
  • theezakjes
  • bloemen
  • bladeren
  • gras
  • onkruid
  • oogstresten
  • rot fruit
  • snoeiafval
  • zaagsel
  • houtsnippers
  • snippers

Zoals je kunt zien, is veel van het niet opgegeten voedsel niet eens geschikt voor compostering en moet het bij het restafval. Gezien dit feit en de realiteit dat het leeuwendeel van het afval te wijten is aan onze dagelijkse keuzes in de keuken, is het de moeite waard om even stil te staan bij wat we thuis kunnen doen.

Een paar eenvoudige veranderingen op nationale schaal kunnen helpen om dit met tienduizenden tonnen te verminderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *