Koffie is een van de populairste dranken ter wereld en is niet alleen erg lekker, maar heeft ook veel voordelen voor de gezondheid.
Onderzoekers houden zich al lange tijd bezig met de positieve effecten ervan. Dit keer onderzocht een team wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen of koffie met melk gezonder is dan gewone zwarte koffie.
De gezondheidsvoordelen van koffie
We weten allemaal dat koffie antioxidanten en mineralen bevat die helpen om het risico op verschillende ziekten te verminderen.
Hieronder vallen zaken als kanker, diabetes type 2 en dementie. Bovendien onderdrukt de cafeïne in koffie de eetlust, wat kan helpen bij het bestrijden van obesitas. Hoewel koffie zoveel voordelen heeft, is er nog steeds discussie over welke soort het gezondst is.
Cappuccino of americano?
Het nieuwste onderzoek uit Denemarken toont aan dat koffie met melk, zoals cappuccino, sterkere ontstekingsremmende effecten heeft dan de traditionele zwarte Americano. Het is niet zo dat zwarte koffie ongezond is.
Met mate drinken kan zelfs een aantal voordelen voor de gezondheid hebben. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat het combineren van melk en koffie een krachtig effect heeft dat deze voordelen nog verder kan versterken.
De ontstekingsremmende effecten van de combinatie van melk en koffie
Deense onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer antioxidanten in koffie gecombineerd worden met eiwitten uit melk. Dit een dubbel effect heeft op immuuncellen, waardoor ze twee keer zo ontstekingsremmend werken. Deze combinatie maakt koffie met melk nog effectiever in het bestrijden van ontstekingen in het lichaam.
Hoewel dit effect tot nu toe alleen is bestudeerd in een laboratoriumsetting met celmodellen, denken de onderzoekers dat soortgelijke resultaten kunnen worden gevonden bij het bestuderen van het menselijk lichaam.
De leider van het onderzoek, professor Marianne Nissen Lund. Zei dat ze van plan zijn om het te blijven testen, eerst op dieren en dan op mensen, als ze de financiering rond kunnen krijgen. Het onderzoek, dat in 2023 werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Suggereert dat witte koffie een hogere ontstekingsremmende werking heeft dan zwarte koffie.