Zie je dit bij aardappelen? Je kunt ze het beste vermijden, want ze kunnen maagklachten veroorzaken.

Aardappelen zijn voor veel mensen een basisvoedsel, dat vaak deel uitmaakt van het dagelijkse dieet. Aardappelen zijn een populaire keuze als hoofdbijgerecht of in verschillende andere vormen omdat ze veelzijdig en makkelijk verkrijgbaar zijn.

Niet alle aardappelen zijn echter veilig om te eten en sommige kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt het beste aardappelen vermijden die groen zijn geworden of zijn uitgelopen.

Welke aardappelen zijn niet geschikt voor consumptie?

Als je merkt dat je aardappelen groen zijn geworden of zijn gaan uitlopen, kun je ze waarschijnlijk beter niet eten. De groene kleur betekent dat er een schadelijke stof genaamd solanine in de aardappelen zit, die hier in grote hoeveelheden voorkomt.

Als de verkleuring slechts licht is, kun je de aardappel schillen en kijken of het vruchtvlees ook verkleurd is. Zo niet, dan kun je de aardappel nog steeds eten nadat je hem goed hebt gekookt. Als de groene verkleuring uitgebreid is of zich heeft verspreid naar het vruchtvlees, kun je de aardappel waarschijnlijk het beste weggooien.

Lees ook  Probeer dit geweldige recept voor zelfgemaakte boter dat je in een paar minuten kunt maken!

Het eten van aardappelen die solanine bevatten kan maagproblemen veroorzaken zoals misselijkheid, overgeven en diarree. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met solanine, omdat het giftig is voor zowel mensen als dieren.

Wat is solanine en waarom is het gevaarlijk?

Solanine is een natuurlijke chemische stof die planten gebruiken om zich te beschermen tegen ongedierte en schade veroorzaakt door zonlicht. Solanine komt van nature voor in aardappelen, maar het is veel meer geconcentreerd in groene en gekiemde knollen. Het is giftig voor mensen en te veel eten kan een negatief effect hebben op je gezondheid.
Hoewel het koken van aardappelen op temperaturen boven 170°C de hoeveelheid solanine die ze bevatten vermindert, verdwijnt het niet helemaal. Het is veiliger om verse, lichtgekleurde en doorgekookte aardappelen te eten.

Lees ook  Hier is een handige tip: je kunt de oven schoonmaken met een drankje dat je al in huis hebt.

Hoe eet je aardappelen veilig?

Je kunt veilig aardappelen eten die geen groene of uitlopende delen hebben. Zolang je deze aardappelen op de juiste manier bereidt – of dat nu koken, bakken of frituren is – is er geen gezondheidsrisico. Om het risico op solaninevergiftiging tot een minimum te beperken, is het dus belangrijk om te letten op de kwaliteit van de ingrediënten die je in de keuken gebruikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *