Probeer dit geweldige recept voor zelfgemaakte boter dat je in een paar minuten kunt maken!

We zien boter vaak in de winkel liggen en dat heeft twee nadelen: de hoge prijs en de additieven die het langer houdbaar maken. Hoewel deze additieven sommige producten ‘koosjer’ kunnen maken, zijn ze vaak een beetje twijfelachtig als het gaat om gezondheidsvoordelen.

Wat velen van ons zich niet realiseren is dat zelfgemaakte boter maken heel eenvoudig is. Het mooie is dat je het in een paar minuten kunt maken en dat je volledige controle hebt over wat erin gaat. In dit artikel laten we je twee eenvoudige manieren zien om thuis boter te maken.

Romige boter in 10 minuten

Je kunt je eigen boter maken met alleen slagroom. Idealiter wil je room gebruiken met een vetgehalte van minstens 31%. Je krijgt nog betere resultaten met room met 35% vet. Giet het gewoon in een blender en laat het ongeveer 10 minuten op de hoogste stand draaien. Na een tijdje zul je merken dat de room in boter verandert. Zodra je de gewenste consistentie hebt bereikt, scheid je de vloeistof van de boter en zeef je het. Je moet de boter nog uitwringen om de overtollige vloeistof kwijt te raken, die je kunt gebruiken als vervanging voor bijvoorbeeld kookroom. Voeg tot slot een beetje zout toe (als je dat lekker vindt) en zet het in de koelkast. Binnen een uur is het klaar voor gebruik.

Lees ook  De effecten van peterselie in combinatie met voedsel, zeggen voedingsdeskundigen

Yoghurtboter met rijke smaak

Een andere optie is om boter te maken van witte yoghurt. Het is belangrijk om een yoghurt te kiezen met een hoog vetgehalte, minstens 10%. Voeg voor elke 500 gram yoghurt 125 ml water toe en mix tot een gladde massa. Als de eerste 10 minuten voorbij zijn, kijk dan of de boter zich aan het vormen is. Als dat niet zo is, mix dan nog wat langer. Zeef het mengsel dan zoals je voor roomboter zou doen, en knijp het goed uit. Je kunt de boter in papier wikkelen of in een kom doen en in de koelkast laten rusten. Het is het beste om het minstens drie uur te laten rusten.

Lees ook  Dit is een eenvoudige test om de echtheid van honing te bepalen. De imker demonstreerde de techniek.

Waarom je eigen boter maken?

Er zijn veel redenen waarom je eigen boter maken een goed idee is. Het gaat niet alleen om de prijs, maar ook om de kwaliteit. Het bevat pure, natuurlijke ingrediënten die je zelf kunt controleren. Bovendien is boter een geweldige bron van vitamine A, D, E en K. De eerste vermelding van boter dateert van ongeveer 9000 jaar geleden. Het is interessant om te weten dat de oude Scandinavische volkeren boter zo waardeerden dat ze het bij de doden begroeven. Er is ongeveer 10 liter melk nodig om 450 gram boter te maken, wat het een behoorlijk waardevol product maakt. Vroeger was boter een voedingsmiddel dat alleen de armen zich konden veroorloven, maar geleidelijk aan werd het een luxeartikel voor de rijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *