Gebruik gewoon een liniaal om te meten. Een tuinier geeft tips voor het planten van tulpen.

Vertrouw jij op je gevoel als het op tuinieren aankomt? Het zal je misschien verbazen dat je voor het planten van tulpen een beetje wiskunde nodig hebt! Het klinkt misschien wat heftig, maar het is heel eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van de juiste afstand houden tussen de planten. We zullen je uitleggen waarom het een goed idee is om je bed uit te zetten met een liniaal.

Waar en wanneer tulpen planten?

Begin met het kiezen van de juiste plek voor je bed.

  • Tulpen kunnen het beste geplant worden op een zonnige of licht beschaduwde plek, in vruchtbare en goed doorlatende grond.

Als de grond te zwaar is, kun je zand toevoegen om de drainage te bevorderen. Tulpen gedijen goed in humusrijke grond, dus het is een goed idee om wat compost toe te voegen om ze te geven wat ze nodig hebben.

Dit geeft de bollen de kans om zich te vestigen voordat de winter komt. Het is beter om niet in het voorjaar te planten, omdat dit minder effectief is en de bollen dan misschien niet volledig bloeien.

Lees ook  Noch in de koelkast, noch met ander fruit: foolproof trucs om bananen langer houdbaar te maken

Hoe plant je tulpen? Juiste diepte en afstand

De plantdiepte van de bollen hangt af van hun grootte.

  • Meestal worden ze geplant op een diepte van drie keer hun hoogte, dat is ongeveer 10 tot 15 cm.

Het is belangrijk om de bollen diep genoeg te planten om ze te beschermen tegen vorst of tegen dieren die ze opgraven. Als de grond zwaar en minder doorlatend is, plant je best dieper.

  • Het is ook een goed idee om voldoende afstand tussen de bollen te houden – ongeveer 15-20 cm.

Het is belangrijk om de planten genoeg ruimte te geven om te groeien en ziektes te voorkomen. Als je een meer georganiseerde opstelling wilt, kun je speciale manden of bollenplantenbakken gebruiken. Deze maken het makkelijker om de bollen na het seizoen op te graven en beschermen ze tegen knaagdieren.

  • Tuiniers raden aan voor het laatste te kiezen, d.w.z. ongeveer 5-7 zaailingen naast elkaar te zetten.

Het is geen slecht idee om hier en daar losse bloemen te planten. Ze geven de bloemenweide een meer ontspannen look dan een georganiseerd bed. Het hangt er dus vanaf wat je wilt bereiken.

Lees ook  Een paar stukjes van deze vrucht volstaan om gemakkelijk van slakken af te komen.

Na het planten van tulpenbollen

Nadat je de bollen hebt geplant, is het een goed idee om wat mulch over het gebied te strooien om de planten te beschermen tegen vorst. Je kunt droge bladeren of een laag compost als mulch gebruiken. Zodra de lente is begonnen en de vorstdreiging voorbij is, kun je de mulch verwijderen om de tulpen vrij te laten groeien.

Een ander punt om over na te denken is of je de bloembollen moet rooien. Mensen hebben hier verschillende meningen over. Tuiniers zeggen echter dat je het niet elk jaar hoeft te doen.
Ja, je kunt de bollen om de paar jaar rooien om te voorkomen dat ze te veel groeien of wanneer de grond moet worden verbeterd.

Tulpen kunnen in de grond blijven als je dat wilt, maar je moet de bollen misschien opgraven als je de indeling van het bed wilt veranderen of als je soorten hebt die gevoeliger zijn voor bodemomstandigheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *