Veel mensen doen het ’s ochtends na het wakker worden, maar experts zeggen dat dit een onhygiënische gewoonte is.

Het is iets wat bijna iedereen ’s ochtends doet, een paar minuten na het wakker worden. Het is een hygiënefout!

Iedereen heeft zijn eigen routine als hij ’s ochtends wakker wordt. En zoals we allemaal weten, kan deze routine essentieel zijn om de dag goed te beginnen. Drink een glas water, zet een kopje koffie, ga sporten, spring meteen onder de douche… Maar niet alle gewoonten zijn goede gewoonten!

Je bed opmaken als je ’s ochtends opstaat is voor veel mensen een ingesleten gewoonte. Dit gebaar wordt vaak gezien als de eerste prestatie van de dag, een symbool van organisatie en discipline. Het lijkt misschien een hygiënische gewoonte, maar in werkelijkheid raadt niemand het aan en is het zelfs aan te raden om precies het tegenovergestelde te doen. Deze gewoonte is verre van bevorderlijk voor onze hygiëne.

Lees ook  Deze ingenieuze en goedkope methode hielp me voorgoed afscheid te nemen van laarzengeur!

Een van de belangrijkste redenen waarom deskundigen afraden om je bed meteen na het opstaan op te maken, heeft te maken met huisstofmijt.

Deze microscopisch kleine beestjes, onzichtbaar voor het blote oog, gedijen goed in warme, vochtige omgevingen, zoals een bed na een nacht slapen. Tijdens de nacht verliezen we op natuurlijke wijze zweet en lichaamswarmte, waardoor de perfecte omgeving voor deze mijten ontstaat. Volgens wetenschappelijke studies kan een bed wel 1,5 miljoen huisstofmijten huisvesten. Als je ’s ochtends je bed te snel opmaakt, wordt deze warmte en vocht vastgehouden onder de lakens, waardoor mijten zich nog makkelijker kunnen vermenigvuldigen.

Mijten zijn niet voor iedereen een probleem, maar ze staan erom bekend dat ze allergieën en ademhalingsproblemen zoals astma verergeren.

De ophoping van hun uitwerpselen kan leiden tot symptomen zoals niezen, jeuk of zelfs ernstigere ademhalingsproblemen.

Lees ook  Wij hebben het antwoord op je vraag! Dit is waarom de eco-modus van je vaatwasser eigenlijk langer duurt dan de andere programma's.

Dit is een goede routine die je kunt aannemen. In plaats van je bed op te maken zodra je opstaat, trek je de lakens en het dekbed naar achteren en laat je ze open zodat de lucht kan circuleren. Laat het bed bijvoorbeeld doordeweeks 30 minuten luchten en in het weekend een paar uur.

De ramen openzetten en de kamer laten luchten is nog effectiever en zal de luchtkwaliteit in de slaapkamer verbeteren. Maak vervolgens je bed op zoals gewoonlijk. Beluchten vermindert het vocht dat in de stof wordt vastgehouden, waardoor het bed minder gastvrij wordt voor huisstofmijt.

Deze eenvoudige handeling van het luchten is niet alleen goed in de strijd tegen huisstofmijt, maar helpt ook om onaangename geurtjes te verwijderen die zich ’s nachts kunnen ophopen. Het is een kwestie van gewoonte, maar ook van gezondheid!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *