Dit is DE oplossing om te voorkomen dat je aardappels uitlopen, maar niet veel mensen kennen deze handige truc.

Hoewel aardappelen vrij goed bewaarbaar zijn, lopen ze uiteindelijk altijd uit. Maar er is één simpel ding dat je kunt doen om dit probleem te voorkomen.

*Wie is er niet teleurgesteld als hij na een paar weken uitgelopen aardappelen in de kast ziet liggen? Dit fenomeen, welbekend bij kookliefhebbers, vormt niet alleen een esthetisch maar ook een praktisch probleem, omdat de kiemen de textuur en de smaak van de knollen kunnen aantasten. Gelukkig hadden onze grootmoeders meer dan één truc achter de hand om aardappelen langer vers te houden.

Over het algemeen kiemen aardappelen als de bewaaromstandigheden niet optimaal zijn.

Aardappelen zijn gevoelig voor licht, vochtigheid en warmte. Als aardappelen worden blootgesteld aan licht, produceren ze solanine, een giftige stof die de knollen groen en oneetbaar maakt. Warmte en vochtigheid stimuleren het kiemproces, vooral als aardappelen te lang worden bewaard.

Lees ook  Deze ingenieuze en goedkope methode hielp me voorgoed afscheid te nemen van laarzengeur!

De ideale plaats om ze te bewaren

Dit kan een kast, kelder, voorraadkamer of zelfs een canvas zak zijn, allemaal perfecte plekken om ze te bewaren.

Om de kans zo groot mogelijk te maken dat je aardappelen niet uitlopen, moet je echt deze eenvoudige methode met houtskool uitproberen! De truc is om een paar stukjes houtskool (onbehandeld natuurlijk), twee of drie zou genoeg moeten zijn, in de mand of zak met aardappelen te leggen. Je kunt ook houtskoolpoeder over de aardappelen strooien. Vergeet niet om de houtskool regelmatig te vervangen. Vervang de stukken houtskool na een maand of twee om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven.

Lees ook  Maak de ramen nat met water en plak er noppenfolie overheen - het is een geweldige manier om te besparen op uw verwarmingskosten.

Deze methode is gebaseerd op een eenvoudig maar effectief principe: houtskool werkt als een natuurlijke ontvochtiger. Het absorbeert het vocht in de lucht en voorkomt zo de groei van ziektekiemen. Naast het absorberen van vocht is houtskool ook in staat om ethyleendampen op te vangen, een gas dat het rijpen en dus het uitlopen van aardappelen bevordert.

Als er ondanks al je inspanningen toch kiemen verschijnen, geen paniek, je hoeft je aardappelen niet weg te gooien. Ze zijn nog steeds eetbaar. Verwijder ze gewoon met een mesje en eet je aardappelen snel op.

5 Replies to “Dit is DE oplossing om te voorkomen dat je aardappels uitlopen, maar niet veel mensen kennen deze handige truc.

  1. Inderdaad, dit zijn trukken van grootmoeders tijd maar eigenlijk zo goed als geen effect.
    Veel beter is de aardappelen om de 3 á 3 dagen keren, t.t.z. de zak met aardappelen om draaien.
    Dit heeft meet effect op vertraagd kiemen.

  2. Aardappelen bewaren in de frigo .
    Geef bij mij een zeer goed resultaat . Geef mij meerdere maanden zonder dat ze kiemen en het verbruik van de frigo vermindert

    1. Wat denk je dan dat een aardappelplant is? Maar…als je lang genoeg geduld hebt, haal je na verloop van tijd wél weer verse piepers uit de grond!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *