Je wast op de verkeerde temperatuur. Dat is niet efficiënt en kost je meer dan nodig is.

Het is verrassend hoeveel mensen zich niet realiseren dat hun dagelijkse gewoonten een groot effect kunnen hebben op hoeveel elektriciteit ze gebruiken. Als we de was doen, kiezen we vaak een programma van 40 graden Celsius, ook al is dat niet altijd het handigst. De experts zeggen dat zelfs een kleine verandering in temperatuur een groot verschil kan maken voor de hoeveelheid energie die je gebruikt en dus voor je maandelijkse uitgaven.

Is het echt nodig om op 40 graden te wassen?

Hoewel 40 graden vaak wordt gezien als de beste temperatuur voor de dagelijkse was, is het zo dat veel stoffen net zo goed op lagere temperaturen kunnen worden gewassen. Het verlagen van de temperatuur naar 30 graden kan het energieverbruik met wel 40% verlagen, wat een groot verschil kan maken op de elektriciteitsrekening. Met energieprijzen die constant stijgen, zijn deze besparingen zeker de moeite waard.

Lees ook  Met deze prachtige ouderwetse techniek ziet je kleding er in een handomdraai perfect recht uit!

Moderne technologie kan moeilijke vlekken aan

Het is niet noodzakelijkerwijs zo dat lagere temperaturen tot slechtere wasresultaten leiden. De nieuwste wasmiddelen en technologieën zijn ontworpen om zelfs moeilijkere vlekken effectief te verwijderen bij lagere temperaturen. Bovendien hoef je alleen in bepaalde gevallen echt op hoge temperaturen te wassen, zoals bij het desinfecteren van wasgoed. Voor normale kleding is het niet nodig om tot zulke extremen te gaan.

Hoe kun je efficiënt wassen? Een paar tips

Even vooraf: niet elk programma op de wasmachine is universeel. Verschillende stoffen moeten anders behandeld worden. Natuurlijke stoffen zoals katoen of wol worden anders behandeld dan synthetische stoffen. Een overvolle trommel kan ook de wasefficiëntie verminderen. De juiste hoeveelheid wasgoed en het juiste wasmiddel kunnen het verschil maken tussen schone en beschadigde kleding.

Lees ook  Week het voordat je het op de bakplaat legt. Dit lost een hardnekkig probleem op. Bakken wordt een plezier

Dus, om energie te besparen terwijl je kleding in goede conditie blijft, moet je nadenken over hoe je je kleding normaal gesproken wast en de instellingen van je wasmachine aanpassen aan je behoeften. Je zult zien dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken in je energieverbruik en je rekeningen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *